Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Strejk hot mot moguler

    Maj 68-rörelsen lyckades på sin tid aldrig stoppa Cannesfestivalen. Men dagens frilansande kulturarbetare i Frankrike tycks vara mäktigare när de nu hotar med strejk under den 57:e upplagan av årets pseudohändelse inom filmbranschen.

I nästan ett år har de frilansande kulturarbetarna protesterat mot det avtal som högerregeringen undertecknade för ett år sedan och som innebär att deras möjligheter till a-kassa försämras avsevärt.

Publiken har hittills bemött kulturarbetarna med förakt, då förra sommarens strejker tvingade de uppskattade teaterfestivalerna i Aix-en-Provence, Avignon och Montpellier att ställa in.

 

    Men med opinionens ökade missnöje över regeringens förändring av det franska samhället i riktning mot nyliberalism, globalisering och kommersialisering av kulturen har inställningen förändrats: många fransmän har insett att filmfesten inte enbart är en kultur-ell tillställning - utan att det är den kommersiella filmmarknaden under själva festivalpalatset som är den drivande kraften för Cannesfestivalens existens.

Svaret på frågan om vem som skulle förlora mest på en inställd filmfestival när nu politikerna fortfarande vägrar förhandla med kulturarbetarna är enkel.

Det rör sig knappast om publiken som på sin höjd lyckas slå sig fram i vimlet för att få en kort skymt av glamorösa skådespelarstjärnor på den famösa festivaltrappan. Utan om filmmogulerna som kan komma att missa miljontals euro i intäkter på grund av uteblivna affärer.

Johan Tollgerdt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet