Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

El Niño drog in över Malmö

Charlotta Larsson, Brian Cummings, Steven Rickards och Daniel Bubeck i   Charlotta Larsson, Brian Cummings, Steven Rickards och Daniel Bubeck i "El Niño". Foto: ANDERS MATTSSON

    Malmö Musikteater har drabbats av hårda besparingar och tvingas dra in föreställningar men kan ändå som säsongfinal erbjuda Skandinavien-premiär på John Adams uppmärksammade operaoratorium El Niño, som uruppfördes i Paris häromåret.

El Niño är uppbyggd på engelska och spanska texter anknytande till Marias bebådelse och Jesu födelse, likt Händels Messias. Kören, halvmodernt vardagsklädd, agerar i Harald Vallgårdas regi ganska statiskt mot en fondskärm för projektionsändamål. Ibland sänks en rund skiva ner som en måne och på den rör sig kalejdoskopiskt skiftande rörliga former, där också ansikten dyker upp.

Tre countertenorer i pastellfärgade kostymer i varsin färg agerar likt Knatte, Fnatte och Tjatte vänligt men distanserat som tre vise män eller ärkeänglar. Tre ytterligare solister - sopran, mezzo och baryton - skiftar mellan olika roller, men bara ibland förstår man vilka.

Huvudproblemet med denna El Niño är nämligen att publiken endast fragmentariskt kan uppfatta vad som händer på scenen. Mycket litet av texten går att uppfatta, textmaskinen är inte i funktion, projektionerna är alltför abstrakta och det är för mörkt att smygtitta i programbladet. Av sångarna lyckas Charlotta Larsson med sin vackert täta sopran bäst med att vara tydlig och expressiv.

John Adams raffinerat monotona musik har Shuya Okatsu och Malmö operaorkester jobbat hårt med och alla synkoper och andra små rytmiska förskjutningar i den minimalistiska väven är distinkt artikulerade.

Andra och sista föreställningen äger rum i morgon och föreställningen återfinns i december i Oslo.

Lennart Bromander
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet