Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

”Det finns ju inga högerintellektuella!”

MATS GELLERFELT ger svar på tal

Gellerfelt - klippte till dokusåporna i Svenska Dagbladet.   Gellerfelt - klippte till dokusåporna i Svenska Dagbladet.

    Svaret på er fråga (14 maj) varför jag anklagar enbart de vänsterintellektuella och inte de högerintellektuella för att ej ha slängt dokusåpan i väggen är enkel: det finns inte längre några sådana.

Det vill säga: det finns inte längre några gammaldags konservativa som sätter moral, kvalitet och kultur i högsätet, de som därvidlag påminde om den klassiska socialdemokratin (som jag sympatiserar med). Dagens höger, om än knappast särdeles intellektuell, är nyliberal och tycker att allt som är lönsamt är bra. Allt som är bra för marknaden är bra. Alltså är Big Brother bra. Att tycka att politiker eller intellektuella har ett ansvar för kulturen i vid mening, är lika med förtryck. Vänstern har likaså förlorat sina moraliska traditioner. Att ta ställning mot fördumning är att förakta människor. Att påstå att fördumningen har sociala, ekonomiska och politiska orsaker har uppenbarligen blivit helt omöjligt.

Tänk så snabbt tiden går. En gång för inte så länge sedan hade moderaterna i Gösta Bohman en partiledare som slukade skönlitteratur, och socialdemokraterna en kulturminister i Bengt Göransson som på ett beundransvärt sätt stod upp för folkbildningen, för övrigt ett annat ord på utgång. Liksom. Typ. Va. Ba.

Mats Gellerfelt

Det här svarade Gellerfelt på

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet