ÅSIKT

Ni håller på att bli ordentligt blåsta!

KURT VONNEGUT om makt, idioti och det största beroendet av alla

1 av 9
Rumsfeldt.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

För många år sen var jag så oskuldsfull att jag fortfarande trodde det var möjligt för oss att bli det humana och förnuftiga Amerika som så många i min generation drömde om. Vi drömde om ett sådant Amerika under depressionen, när det inte fanns några jobb. Och sedan stred vi och många av oss dog för den drömmen under andra världskriget, när det inte fanns någon fred.

Men nu vet jag att det inte finns en chans i helvetet att Amerika skulle kunna bli humant och förnuftigt. Därför att makt korrumperar oss, och absolut makt korrumperar absolut. Människor är schimpanser som berusar sig med makt. Riskerar jag genom att säga att våra ledare är maktberusade schimpanser att undergräva stridsmoralen bland våra soldater som slåss och dör i Mellanöstern? Deras stridsmoral är redan, i likhet med så många kroppar, sönderskjuten. De blir behandlade som leksaker som någon rik unge fått i julklapp, vilket jag aldrig blev.

När man kommer upp i min ålder, om man kommer upp i min ålder, som är 81, och om man har fortplantat sig, så kommer man att upptäcka att man frågar sina egna barn, som själva är medelålders, vad livet går ut på. Jag har sju barn, fyra av dem är adopterade.

Många av er som läser det här är förmodligen i samma ålder som mina barnbarn. De liksom ni håller på att bli ordentligt blåsta och itutade en massa lögner av storföretagen och regeringen som styrs av fyrtiotalister.

Jag ställde min stora fråga om livet till min biologiska son Mark. Mark är barnläkare och har skrivit en självbiografi, Express till paradiset. Den handlar om hans sammanbrott, med tvångströjor och madrasserade celler och sådant, från vilket han återhämtade sig tillräckligt för att ta examen vid Harvard Medical School.

Doktor Vonnegut sade följande till sin gaggiga gamla pappa: "Pappa, vi är här för att hjälpa varandra igenom det här, vad det än är." Så det skickar jag vidare till er. Skriv ner det och lägg in det i era datorer så att ni kan glömma det.

Jag tycker det är en ganska bra soundbite, nästan lika bra som: "Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig." Många människor tror att det var Jesus som sade det, eftersom det var just den sortens saker som Jesus tyckte om att säga. Men det var i själva verket Konfucius som sade det, en kinesisk filosof, 500 år innan han som hette Jesus Kristus och som var den finaste och mest humana av människor fanns.

Kineserna gav oss också, via Marco Polo, pasta och formeln för krut. Kineserna var så dumma att de bara använde krut till fyrverkerier. Och alla var så dumma på den tiden att ingen på någondera hemisfären ens visste om att det fanns en annan hemisfär.

Men tillbaka till människor som Konfucius och Jesus och min son läkaren Mark, som har sagt hur vi skulle kunna bete oss mer humant och kanske göra världen till ett mindre smärtsamt ställe. En av mina favoriter är Eugene Debs, som kom från Terre Haute i min hemstat Indiana. Lyssna på det här: Eugene Debs, som dog 1926, när jag bara var fyra år gammal, ställde upp som Socialistpartiets kandidat i fem presidentval, och fick 900 000 röster, 6 procent av rösterna, 1912, om ni kan föreställa er en sådan valsedel. Han sade så här under sin valkampanj:

Så länge det finns en underklass ingår jag i den

Så länge det finns kriminella element hör jag till dem

Så länge någon enda själ sitter i fängelse är jag inte fri

Får inte ni kräkkänslor av allt som är socialistiskt? Sådant som bra offentliga skolor eller sjukförsäkring åt alla?

Eller Jesu Bergspredikan, eller Saligprisningarna?

Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden.

Saliga äro de barmhärtiga, ty dem skall vederfaras barmhärtighet.

Saliga äro de fridsamma, ty de skola kallas Guds barn"

Och så vidare. Inte precis punkter i ett republikanskt valmanifest. Inte precis Donald Rumsfelds eller Dick Cheneys grej.

Av någon anledning nämner de mest högljudda kristna ibland oss aldrig Saligprisningarna. Men de kräver, ofta med tårar i ögonen, att de tio budorden ska sättas upp i offentliga byggnader. Och de kommer såklart från Moses, inte Jesus. Jag har inte hört någon av dem kräva att Bergspredikan, Saligprisningarna, ska sättas upp någonstans.

"Välsignade äro de barmhärtiga" på väggen i en rättssal? "Välsignade äro de fridsamma" i Pentagonbyggnaden? Nu får ni ge er!

Det finns ett tragiskt fel med vår dyrbara konstitution, och jag vet inte vad man kan göra för att rätta till det. Felet är detta: det är bara psykfall som vill bli president.

Men när man tänker närmare efter skulle bara ett psykfall vilja vara människa, om han eller hon hade ett val. Med tanke på vilka svekfulla, opålitliga, lögnaktiga och giriga djur vi är!

Jag föddes som människa 1922 e Kr. Vad betyder "e Kr"? Det är ett sätt att hedra minnet av en intagen på detta dårhus som vi kallar jorden som blev fastspikad på ett träkors av en massa andra intagna. Medan han ännu var vid medvetande slog de spikar genom hans handleder och vrister och in i träet. Sedan reste de korset så att han dinglade där uppe och till och med den kortaste personen i folksamlingen kunde se hur han vred sig hit och dit.

Kan ni föreställa er människor göra någonting sådant mot någon?

Inga problem. Det är underhållning. Fråga den gudfruktige katoliken Mel Gibson som just, som en from handling, har tjänat en förmögenhet på en film om hur Jesus blev torterad. Strunta i vad Jesus sade.

Kung Henrik den åttonde, grundare av den engelska statskyrkan, lät en gång en förfalskare kokas levande inför publik. Showbiz återigen.

Mel Gibsons nästa film borde heta Förfalskaren. Biljettförsäljningen skulle slå nytt rekord.

En av de få saker som är bra med den moderna tiden: om du dör på ett fasaväckande sätt på tv så har du inte dött förgäves. Du har underhållit oss.

Och vad hade den framstående brittiske historikern Edward Gibbon, 1737-1794 e Kr, att säga om mänsklighetens förflutna så långt? "Historien är sannerligen inte stort mer än en förteckning över mänsklighetens förbrytelser, dårskaper och olyckor."

Samma sak kan sägas om denna morgons upplaga av New York Times.

Den fransk-algeriske författaren Albert Camus, som fick Nobelpriset i litteratur 1957, skrev: "Det finns endast ett verkligt allvarligt filosofiskt problem, och det är självmordet."

Där har vi alltså ytterligare en massa lustigheter från litteraturens håll. Camus dog i en bilolycka. Hans årtal? 1913-1960 e Kr.

Lyssna. All stor litteratur handlar om vilken skitgrej det är att vara människa: Moby Dick, Huckleberry Finn, Tapperhetens röda tecken, Illiaden och Odysséen, Brott och straff, Bibeln, och The Charge of the Light Brigade.

Men jag måste säga följande till mänsklighetens försvar: oavsett i vilken historisk epok man lever, inklusive Edens lustgård, så har alla just kommit hit. Och med undantag för perioden i Edens lustgård pågick det redan en massa galna spel som kunde få en att bete sig galet, även om man inte var galen från början. Vissa av de spel som redan pågick när man kom hit var kärlek och hat, liberalism och konservatism, bilar och kreditkort, golf och dambasket.

Ännu galnare än golf är emellertid modern amerikansk politik där man, tack vare televisionen och för televisionens bekvämlighets skull, bara kan vara en av två sorters människor, antingen liberal eller konservativ.

Samma sak drabbade i själva verket Englands folk för några generationer sedan, och sir William Gilbert, medlem i den radikala duon Gilbert och Sullivan, skrev följande ord om det i en sång:

I often think it"s comical

How nature always does contrive

That every boy and every gal

That"s born into the world alive

Is either a little Liberal

Or else a little Conservative

(Jag tycker ofta det är komiskt

att naturen alltid lyckas ordna det så

att varje pojke och varje tjej

som föds levande in i världen

antingen är en liten liberal

eller en liten konservativ)

Vilken sort är du i detta land? Det är praktiskt taget lag på att man måste vara det ena eller det andra. Om du inte är det ena eller det andra kan du lika gärna vara en doughnut.

Om några av er ännu inte har bestämt er kan jag göra det lätt för er.

Om du vill ta ifrån mig mina skjutvapen, och om du är helt och hållet för att man mördar foster, och om du älskar när homosexuella gifter sig med varandra och vill ge dem husgeråd på deras möhippor, och om du är för de fattiga, då är du liberal.

Om du är emot de där perversionerna och för de rika, då är du konservativ.

Vad skulle kunna vara enklare?

Min regering bedriver ett krig mot droger. Men fatta detta: de två mest missbrukade och beroendeframkallande och destruktiva substanserna är båda fullkomligt lagliga.

Den ena är naturligtvis etylalkohol. Och ingen mindre än George W Bush var, som han själv medger, redlös eller rusig eller packad en stor del av tiden från det han var 16 till dess han var 41. När han var 41, säger han, visade sig Jesus för honom och fick honom att spola kröken, sluta gurgla i sig näsfärg.

Andra fyllerister har sett rosa elefanter.

Och vet ni varför jag tror han är så förbannad på araber? De uppfann algebra. Araberna uppfann också siffrorna vi använder, däribland en symbol för ingenting, vilket ingen annan någonsin hade haft förut. Tror ni att araberna är dumma? Försök räkna division med romerska siffror.

Vi sprider alltså demokrati? På samma sätt som europeiska upptäcktsresande förde med sig kristendomen till indianerna, som vi nu kallar "ursprungsamerikaner".

Så otacksamma de var! Så otacksamma människorna i Bagdad är i dag!

Så låt oss ge de rika ännu en stor skattesänkning. Det ska lära bin Ladin en läxa som han sent ska glömma. Hyllningar till ledaren.

Den chefen och hans anhängare har lika lite med demokrati att göra som européerna hade med kristendom. Vi, folket, har absolut inget inflytande över vad de än väljer att göra härnäst.

Om ni inte har lagt märke till det så har de redan länsat statskassan och delat ut pengarna till sina polare i krigs- och nationella säkerhetsgeschäftet, och lämnat efter sig en enorm skuld till er generation och nästa som ni kommer att bli ombedda att betala tillbaka.

Det hördes inte ett pip när de gjorde så mot er, eftersom de har kopplat ur vartenda tjuvlarm i konstitutionen: representanthuset, senaten, högsta domstolen, FBI, den fria pressen (som, genom att låta sig bäddas in, har gett upp första tillägget i konstitutionen) och Vi, folket.

Angående min egen historia av missbruk. Jag har varit feg när det gäller heroin och kokain och LSD och så vidare, rädd att de skulle kunna göra mig galen. Jag rökte faktiskt en marijuanacigarrett en gång tillsammans med Jerry Garcia och The Grateful Dead, bara för sällskaps skull. Det verkade inte ha någon effekt på mig, vare sig åt det ena eller det andra hållet, så jag prövade aldrig igen. Och genom en Guds nåd, eller något, är jag inte alkoholist, vilket till stor del är en fråga om gener. Jag dricker ett par drinkar då och då, och kommer att göra det igen i kväll. Men jag drar gränsen vid två. Inga problem.

Jag är naturligtvis notoriskt beroende av cigarretter. Jag hoppas hela tiden att de ska ta död på mig. Eld i den ena änden och en dåre i den andra.

Men jag ska säga er en sak: jag upplevde en gång ett rus som inte ens crack skulle kunna mäta sig med. Det var när jag fick mitt körkort! Se upp, världen, här kommer Kurt Vonnegut.

Och min bil som jag hade då, en Studebaker tror jag det var, drevs i likhet med nästan alla transportmedel och andra maskiner i dag, och alla elkraftsanläggningar och masugnar, av den mest missbrukade och beroendeframkallande och destruktiva drogen av alla: fossila bränslen.

När ni kom hit, till och med när jag kom hit, var den industrialiserade världen redan slav under de fossila bränslena, och mycket snart kommer det inte att finnas någonting kvar av dem. Avtändning. Kan jag säga er sanningen? Jag menar det här är ju inte tv-nyheterna eller hur?

Det här är vad jag tror är sanningen: Vi är alla missbrukare av fossila bränslen som förnekar vårt beroende, och vi ska snart genomgå en snabbavtändning.

Och precis som så många missbrukare som ska genomgå avtändning begår våra ledare nu våldsbrott för att få tag i det lilla som finns kvar av det som vi är slavar under.

Kurt Vonnegut