Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

…_.. .._.Yoko!

PETTER LINDGREN om Yoko Onos Remember Love på Kulturhuset

Yoko Ono framför Yoko Ono framför "Crickets". Foto: OLOF ELFVERSON

    Yoko Onos retrospektiva utställning Remember Love på Kulturhuset i Stockholm har fem entréer. En avsmalnande, trattformad, två som ingenstans leder, en blockerad av en för stor trappa, en med ett himmelsblått bolldraperi.

Liksom många av de övriga utställda verken vädjar entréerna till besökarens egen medverkan och sympati. I Imagine Peace/Map Room, ett rum tapetserat med kartor, står ett bord med stämplar och stämpeldynor. Besökaren uppmanas att stämpla orden "Imagine peace" på de platser där det kan behövas. Imagine peace i Sudan, Imagine peace i Blekinge. Som en performancevariant av den kristna förbönen.

Verket Signal Event, två ficklampor hängande i snören, uppmanar oss att morseblinka "_.. .._ till varandra, bokstäverna il och u, I love you. Möjligen i gulligaste laget, men också fyrvaktare och andra lampmanövrerare uppmanas delta. Landsort loves Kaknästornet.

Kanske inte mindre konceptuellt men avgjort mer lyriskt och komplext är verket Crickets, syrsor, bestående av små och noga utsirade burar hängande i snören från taket, innehållande kvarlevorna av syrsor fångade på platser där hemska saker inträffat. "17 Juli 1942, Stalingrad, USSR, YO 98" står det på en av burarna. "Hiroshima" står det på en annan. I en bok på ett bord kan besökaren föra in sina egna minnen av syrsor. Sörj dina syrsor, tycks verket uppmana. Stäm in i kören av glömt och förgånget. Vackert och universellt.

Ett verk, Blue Room, har färdigställts på plats av konstnärinnan. Bakgrunden är ett hyresrum i New York, så urbota trist att Ono beslöt att försöka avtvinga det någon form av trivsel och mänsklig värme, genom att skriva på väggarna. På Kulturhuset gör hon samma sak med ett utvalt och särskilt intetsägande utrymme på våning 5.

Just nu pågår över 20 utställningar och projekt med Yoko Ono världen över, och man har svårt att komma ifrån känslan av kringresande cirkus eller industri. Hur hinner hon med allt? Är vi lurade?

Men verken är trots allt tillräckligt bra, och uppslagen tillräckligt många - direktsänd Stockholmshimmel, stenkummel av sorgstenar och glädjestenar, infallande morgonsol med strålar av rep - för att man ska lämna Stockholmsutställningen glad och liksom nyvaken, om än med blålila fingrar, kladdiga av stämpelfärg.

Inte ska det väl vara så svårt att få till lite fred.

Petter Lindgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet