Aftonbladet
Dagens namn: Sten, Sixten
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Djuriskt på gymmet

 På nedersta planet i Stenersenmuseet i Oslo håller Robert Johansson på att förevisa sin och kollegan Vanna Bowles installation Styrkans tunna skal för vad som nog är några släktingar. Verket, som ingår i Konstakademiens avgångsutställning (t o m 27 juni), är ett träningsgym i vilket vikterna är utbytta mot djur, hantlar i form av rävar, örnar, skivstång med två gjutna fårhuvuden, lejon, 2,5 kilo, ligger uppradade bredvid sköldpaddor, råttor 3 kilo, på tysta, svarta silkesdukar. Släktingarna håller på och tränar, jag blir själv stående vid råtthantlarna, hur många pumps orkar jag? Hela installationen berör mig på något bisarrt vis, vad är egentligen en träningssal?

 

    Det absolut livlösa som utstrålar ur en sådan plats och som fylls av svett, ursinne och förlösningen. Och alltsammans är utbytt mot stumma djur, det är en förbryllande krock.

Kanske är alltsammans glömt till sommaren, men jag börjar längta efter tvååringen därhemma, han hade gillat det där, det hade blivit många kluriga frågor.

Joar Tiberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet