Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

...men boken är lysande!

   Är det en tillfällighet att SVT nu visar en ny och tredelad film-version av Doktor Zjivago? Jag har inte läst något som tyder på motsatsen.

Hur som helst så sker det påpassligt exakt femtio år efter det att namnet på den gode doktorn först syntes i tryck. Det skedde i tidskriften Znamja våren 1954, där Boris Pasternak lyckats få tio av romanens avslutande dikter publicerade. Några månader senare satte han punkt för ett första utkast till boken även om han sedan filade på texten under ett par år före den kontroversiella publiceringen i Italien 1957. Då hade den kommunistiska renlärigheten redan omöjliggjort en utgåva i Ryssland.

"Det är det enda verk som jag inte skäms för och för vilket jag kan stå till svars utan betänkligheter", skrev han själv i samband med publiceringen. Året därpå fick han som bekant nobelpriset och resten är historia.

Som tur är behöver Pasternak inte själv stå till svars för de efterföljande filmversionerna. Genom kostymbaler, romantik och frostkalla revolutionsbilder tenderar de tyvärr att dölja innehållet i en av 1900-talets stora idéromaner.

Torsten Kälvemark

Fotnot: Avsnitt två sänds

i SVT1 kl 21.00 i kväll.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet