Aftonbladet
Dagens namn: Uno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Medvetna om det omedvetna

   Det omedvetna styr oss, är Freuds tes. Vi har inte full kontroll över vad vi tycker, gör eller känner. Det är grunden för psykoanalysen, dess teorier och praxis. Men dagligdags är det inte många som räknar med det omedvetnas makt. På ledarsidor, i nyhetsanalyser och historieskrivning hänvisas sällan till drifter, oidipala begär eller masspsykologi. Men till Freuds bar på Mosebacke, där tidskriften Divan och Södra teatern anordnat föreläsningar sedan 2000 ringlar köerna.

I nya numret av Divan (1-2004) kan man läsa några av de föredrag som hölls 2002 och 2003, till exempel Imre Szecsödis om den kvicka och experimenterande freudlärjungen Sandor Ferenczi (1873-1933) som var övertygad att det fanns ett "biologiskt omedvetet". Eller Tomas Böhms om den fredlöse kommunisten och sexualreformisten Wilhelm Reich (1897-1957) vars teorier om muskelpansar och orgastisk potens fick hans kollegor i Berlin att diagnosticera honom som galen. Reich dog sedermera i fängelse i USA efter att ha bråkat med myndigheter som ville kontrollera hans orgon-ackumulatorer och regnframkallande molnsamlare.

Men kan psykoanalysens krångliga, motsägelsefulla teorier och spekulationer lindra eller förhindra det nya seklets dårskaper och smärta? Kan det omedvetna någonsin bli "vetenskapligt" upplyst? Bara idioter kan väl hoppas på det.

Pia Bergström
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet