Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Festklätt och lättsmält

Tomas Pontén och Per Svensson i   Tomas Pontén och Per Svensson i "Black Comedy". Foto: SÖREN VILKS

    Det är inte alla som har en Marx att ge röst åt sitt missnöje med. Eller få hjälp av med sina politiska strategier. På 60-talet samma sak. Sent vaknade efterkrigstidens första unga till strid mot tidens konservativa ordning. Det var först med studentrevolterna -68 som det blev fart på politiken.

En som vaknade sent var också engelsmannen Peter Shaffer. Men innan gryningen drömde han ändå ur sig en rolig missnöjdhet: den nattliga komedi som på nusvenska kallas Black Comedy.

Där hånas överklassvärderingar, och där gisslas de som har dem, men gisslandet tar inte djupt och formen för det är heller inte radikal. Pjäsen är en spring-och-snubbel-historia som för ihop fasta typer ur engelsk populärlitteratur i en komedi som mest sysslar med att göra enkla problem konstifika.

Och varför "svart"? Av det enkla skälet att lamporna ska ha slocknat på scenen och spelet höras som i pratbubblor ut ur trycksvärta. Kul ploj. Om något sedan bara blivit mer än plojar.

Men Shaffer nöjer sig så. Han lägger mästerligt vältajmade turer och kontraturer i sina dramer. Som i Mozartpjäsen Amadeus som Milos Forman gjorde film av och fick åtta Oscar för. Som på Oscarsgalan så även på Dramaten. Festklätt och lättsmält. Läckert skimmer kring anrättningarna. Så som Brecht såg den borgerligt sensuella teatern.

Och visst är godbitarna saftiga. Överste Melkett ( Pontén) i glans av dumt besserwisseri. Harold Gorringe ( Mattsson) sötsöt i sin bögighet. Brindsley Miller ( Svensson) virrig som en höna. Schuppanzigh ( Holmberg) med så lustig invandraraccent som namnet antyder. Georg Bamberger ( Petersson) komiskt fin i kanten. Clea ( Röse) sprudlig på sötaste tjejmanér. Carol ( Weiss) den evigt urblåsta. Och förstås pjäsens dam ( Lindh) som vinglande som en brulépudding är ändå just pjäsens dam. Alla serverade mot en ljuvligt marängvit dekor ( Wassberg).

Regin ( Roos) håller det tempo som idag krävs för framgång.

Visst. Östermalmare kan ha roligt åt smisket som överklassen här bjuds. Men lite salt Marx hade inte skadat i allt det söta.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet