Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Stackars lilla loppa

Johan Gry i   Johan Gry i "Leva loppan". Foto: OLA KJELBYE

    Ett rimligt krav på farsen är att den ska vara underhållande. När Anders Paulin satte upp Feydeau i Uppsala för några år sedan plockade han isär farsens välsmorda maskineri för att syna dess beståndsdelar.

Resultatet blev en både intelligent och underhållande uppvisning av det förra sekelskiftets sociala komedi, dock kanske inte så som vare sig Feydeau eller hans publik hade tänkt sig.

Underhållna blir vi bäst om vi överraskas. När Åsa Melldahl nu regisserar Leva loppan, sängkammarfarsen från 1907, så verkar det som om hon mer försöker överraska än underhålla.

Publiken skall inte längre sitta trygg och självsäker inför otrohetens patetiska turer på scenen. Här är det inget spring ut och in genom dörrar. Dörrar är det faktiskt ont om i Bengt Gomérs scenografi, som bäst beskrivs med det som numera kallas öppen planlösning, möblerad från någon av dagens klonade designkataloger.

Denna rumsliga förvirring gör att rollfigurerna har bättre koll än publiken på de sceniska förvecklingarna. Särskilt mycket skratt hörs således inte från en salong som har fullt sjå med att försöka begripa varför vem gör vad med vem. Om Feydeau kittlade sin borgerliga Paris-publik med erotik, så tycks man i Göteborg snarare vilja få publiken att tappa kontrollen.

Dessvärre lyckas man, men kanske inte så som det var tänkt.

Främst beror detta på att den gamla vanliga, trygga farsen så lätt letar sig in bakvägen, och det tack vare flera förnämliga insatser från skådespelare som Henric Holmberg (Tournel), Anna Bjelkerud (Lucienne Sipahioglu), Per Eggers (Victor-Emmanuel Chandebise och Poche) och Eivin Dahlgren (Doktor Finache).

För mitt i denna förvirring uppstår ett antal välexekverade dialoger som trots att de må lysa i ett mer eller mindre obegripligt sammanhang, likväl avfyras med sådan självklar lätthet att regins eftersträvade förvirring förvisas till just den bakväg man försökte undkomma.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet