Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inte välkommen i USA

Tariq Ramadan.   Tariq Ramadan.

    Den akademiska friheten har fått det allt trängre i dagens USA. Det senaste offret för den nya mccarthyismen är Tariq Ramadan, en av Europas mest uppmärksammade muslimska intellektuella och av tidskriften Time till och med uppsatt på en lista över världens hundra mest inflytelserika personer.

Ramadan är i dag filosofiprofessor vid universitetet i Freiburg i Schweiz och känd som en energisk förespråkare för en dialog mellan islam och västerlandet. I den egenskapen var han också inbjuden som gästprofessor vid det ansedda katolska University of Notre Dame i Indiana. Nio dagar före hans flytt till USA kom beskedet att hans visum återkallats på grund av påstådda kopplingar till "terrorism".

 

    Några bevis för detta har förstås inte framlagts och i själva verket anser många att den verkliga orsaken är att Ramadan har fel åsikter om Mellanöstern. American Association of University Professors (AAUP) har skrivit ett protestbrev i ärendet och den ledande tidskriften Chronicle of Higher Education har öppnat ett särskilt debattforum kring frågan.

Även Washington Post instämmer i en ledare i kritiken: "USA:s regering har i själva verket uttalat att inflytelserika personer vilkas åsikter förargar andra inflytelserika personer inte är välkomna i det här landet."

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet