Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Klangrusning

    Stims Phono Suecia gör cd på cd, den ena mer lik den andra. Ofta pliktskyldigt och officiellt för att spegla ny svensk musik (och så är även uppdraget). Dessvärre blir det sällan roliga produktioner när den fotriktiga musikpolitiken får styra.

Men så. Pang! En cd som skingrar allt tvivel: Henrik Strindbergs Within Trees. Jag bara äls-kar alla låtar. Här finns en albumidé, ett temperament som alltmer har lämnat det knöliga skrivsättet med fyrkanter och svårtydbara pilar och streck till förmån för andra former. Det känns inte helt fel att kalla det formgivning.

Det sägs att Strindbergs musik, för att förstås (vad måste förstås?) kräver ett koncentrerat lyssnande på tre plan: idé-, teknik- och klangmässigt. Det stämmer inte. Det räcker långt med det rusigt klangliga. Trots den intill utmaning komplexa beräkningen, når Strindbergs musik i dag en säregen öppenhet. Lyssna till Utvald, där sången svävar värdigt in och ut genom de drömska orkesterstråken.

 

    Å ena sidan är det matematik i den högre skolan, hastiga tempobyten och polyrytmiska excesser. Å andra sidan hör man aldrig konstruktionen eftersom han är ett proffs på att dölja byggnadsverkens bärande element. Murar faller. Massor av statister. Kvinnor och barn flyr in i grottorna. Det finns något maxat visuellt i hans orkestermusik. Ta de båda syskonkompositionerna I träd I och I träd II.

 

    Phono Suecia, se nu till att Strindbergs musik sprids för jag har på känn att rätt många kommer att protestera annars: Vem har undanhållit mig det här?

Så bra är det, inte minst artistiskt. Lyssna till Annika Skoglunds mezzo och Jörgen Petterssons altsax i Hopp för saxofon och orkester där han utan minsta ansträngning, tycks det, pressar sitt instrument mot möjlighetens yttersta gräns.

Ska man säga något klokt om cd:n i sin helhet får det bli: Snyggt och elegant. Psykiskt och fysiskt. Ny konstmusik som plötsligt släppt i fogarna och " blivit rock"n"roll.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet