Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Gratis inträde - vem är det bra för?

    Den största nyheten i årets kulturbudget är att försöken med gratis inträde på de statliga museerna fortsätter och utvidgas - nu gäller det sammanlagt 19 museer och staten skjuter till 96,5 miljoner.

Frågan är fortfarande om gratis inträde är bästa sättet att få folk att gå på museum. Förmodligen inte.

De som har ont om pengar - LO-kollektivet, de arbetslösa och många invandrare - kommer inte att rusa till museerna bara för att det är gratis. Precis som de inte började köpa fler böcker för att bokmomsen sänktes.

 

    Det krävs helt andra, mer långsiktiga musei- och läsfrämjande åtgärder.

Kanske är det därför bibliotekslagen skärps i och med årets budget - nu måste också kommuner och landsting upprätta planer för sin biblioteksverksamhet. På detta sätt blir det lättare för alla inblandade att följa upp och styra verksamheten - frågan är dock om det gör skillnad eftersom lagen i grunden bara säger att det måste finnas bibliotek i en kommun.

Inte hur många. Inte av vilken kvalitet.

 

    Ett stort problem är fortfarande teaterarbetarna och pensionerna. Pengarna som regeringen skjuter till, 40 miljoner plus 20 miljoner, är alldeles för lite, hävdar Teaterförbundet som menar att detta kan tvinga somliga teatrar i konkurs.

Det är också med förvåning jag läser att de kulturella regionförsöken fortsätter. Region Skåne ska även fortsättningvis få fördela kulturpengarna fritt - och ska tydligen få fortsätta till 2007 " Dessa försök som enligt Ulvskog skulle kunna innebära döden för en nationell kulturpolitik och en fråga hon var beredd att avgå på.

Men i övrigt. Intet nytt.

Pelle Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet