Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

LUGN, FORSER

    "När jag frågar mina studenter i litteraturvetenskap, om de läser kultursidor och litteraturkritik får jag svar som är oroväckande /"/ En klar majoritet hävdar att de inte dagligen tar del av någon tidnings kultursidor."

Så skriver Thomas Forser i Nordisk litteratur 2004. Han lider av kultursidesoro och tror att vi inom en snar framtid får så kallade "reviewers" som kan skriva om allt, från hip-hop till sonetter. Denna "tabloidisering" riskerar att göra kulturredaktörerna så defensiva i sitt kritiska uppdrag att de lämnar över initiativet till dem "som förstår att spela på behovet av kulturunderhållning."

Därför blir det Linda Skugge och Per Svensson - och ingen ny Bengt Holmqvist, Olof Lagercrantz eller Fredrik Böök.

 

    Till skillnad från Forser och hans studenter läser jag fler tidningar än Dagens Nyheter och Expressen och ser att de flesta kultursidor, både i storstads- och landsortspress, är tämligen konservativa i sitt fasthållande vid litteraturkritiken.

Om man ska kritisera kritiken borde det snarare vara för bristen på poesikritik, samtidsförståelse - och för dess blindhet för det politiska eller

sociologiska innehållet i prosan och poesin.

När det ges ut fler böcker än någonsin är det dessutom svårt att tala om "det viktigaste", " det tydligaste", "en generation" - det gamla kritiska språket fungerar allt sämre. Generaliseringar låter sig allt mindre göras - trots att behovet är större än någonsin.

När nu Forser, för femtioelfte gången, vill luskamma kritiken kunde han väl ha läst annat än Bonniers Stockholmstidningar?

Pelle Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet