ÅSIKT

"Kvinnor stannar oftare kvar i relationen"

Katerina Janouch har skrivit en bok om hur det är att leva med en missbrukare

KULTUR

Skillnaden mellan medberoende män och kvinnor är att kvinnan oftare stannar kvar i relationen för länge.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det skriver Katerina Janouch som har skrivit boken "Anhörig" i ett chatt med läsarna.

Chris säger: Hur känns det att ha släppt en bok, som blottar så mycket av ditt privatliv i?

Katerina Janouch säger: Det känns bra! Jag tycker att det är viktigt att dela med sig, så att andra ska slippa känna sig ensamma. Det är ju det privata som är intressant.

Åsa säger: Katerina, är det en självbiografi?

Katerina Janouch säger: Som författare blandar jag verklighet och dikt. Men mycket av boken är baserat på mina egna upplevelser. Inte en självbiografi, jag tror ingen skulle orka läsa hur det verkligen var.

Chris säger: Hejsan! Jag undrar varför du valde att leva i ett förhållande när du visste att din partner hade ett missbruk, tyder inte det på att man på sätt och viss accepterar det då?

Katerina Janouch säger: Jag visste inte att han hade ett missbruk när jag blev kär. Missbruket kröp sig på oss. Så småningom sparkade jag ut honom, det går inte att leva med en aktiv missbrukare.

säger: Hej!Jag har varit i nästan samma sits, men jag blev själv beroende och flydde ut ur äktenskapet med hjälp av alkoholen. När jag bestämt mig för att skiljas och var ensam med mina barn var det lätt att skippa vinet. Det svåra var att skiljas. Hur klarade du av att inte "fly" själv eller gjorde du det på något annat sätt? Jag drack, jobbade, pluggade, gjorde allt för att inte behöva skiljas. Vilket jag ångrar nu eftersom barnen blev lidande.

Katerina Janouch säger: Jag fick stöd och tröst av en nära väninna, samt av min mamma. Klart jag flydde, bland annat genom att surfa runt på nätet mycket, jag hade många mailvänner som gav mig stöd.

volencia säger: vad fick dig att börja skriva böcker?

Katerina Janouch säger: Jag har alltid skrivit, det är det enda jag kan. Men "Anhörig" kunde jag skriva först sedan vi flyttade från det hem där missbruket pågick. Då fick jag äntligen ro att skriva om de svåra åren.

Kålle säger: Hej Katerina! Vad är det svåraste med att skriva en bok; Titeln eller att hitta på synonymer?

Louise säger: Varför har du skrivit just denna bok?

Katerina Janouch säger: I det här fallet var titeln helt självklar!! Det svåraste är att hålla reda på så många hundra tusen tecken. Och att inte upprepa sig för mycket. Och att ha disciplinen att skriva dagligen.

Malin säger: Hej! jag undrar om dina barn tagit skada av detta för du har väl barn med honom? och isf hur har de fått hjälp?

Katerina Janouch säger: Hej, våra barn var bara bebisar då, plus att missbruket pågick mest utanför hemmet. Jag levde själv i nästan ett år. Våra små barn tror jag inte - hoppas inte - har tagit för mycket skada. Min äldste son har vi pratat mycket med, behöver han hjälp en dag så ska han givetvis få det men just nu vill han inte själv.

kurredutten säger: Hej! Du är sexrådgivare också och har skrivit mycket om sex också. Varför började du med det?

Katerina Janouch säger: Ämnet har alltid intresserat mig. Jag älskar att skriva om relationer.

volencia säger: Vad har du för råd till dom som är i samma situation?

Katerina Janouch säger: Sök hjälp. Berätta om hur du har det. Dölj inget. Och släng ut missbrukaren.

Charles Bukowski säger: Finns det ingenting positivt med alkohol? För mig har det varit som Lundell sagt - öppnat många dörrar...

Katerina Janouch säger: Det är ju skoj när man kan umgås vänskapligt med alkoholen. Det är när bruket blir ett missbruk och man utvecklar ett kemiskt beroende som det roliga tar slut.

Tant Anna säger: Du svarade nyss att du älskar att skriva om relationer. Varför då?

Katerina Janouch säger: För att det är så intressant. Jag älskar människors liv, är alltid nyfiken på varför man beter sig som man gör, vilka mekanismer som styr oss.

Labolina säger: Att vara tillsammans med en missbrukare är inte lätt....Är tillsammans med en missbrukare...(som dessutom inte har ett hem)...är sååå medberoende och det är jätte-jobbigt att leva i det här.....Kul att du/ni lyckades ta er ur detta helvete! Jag har äntligen fått hjälp och går på Alanon.....och tänker läsa din bok och hoppas jag får kraft att lämna honom....eftersom han inte verkar ta sig ur missbruket...och jag måste gå vidare....Grattis till er båda!

Katerina Janouch säger: Tack. Man blir ju själv sjuk av missbrukarens missbruk. De måste tillfriskna på egen hand... Jag önskar dig också lycka till!

kata säger: Hur mycket dricker du idag?

Katerina Janouch säger: Väldigt lite faktiskt. Jag tycker att ju äldre jag blir desto mer skada gör alkohol. Man blir ful trött o dum i huvudet.

Fransson säger: Vad har du för bakgrund? Vad gjorde du innan du började skriva böcker?

Katerina Janouch säger: Jag har alltid skrivit, började översätta från tjeckiska till svenska när jag var 17, jobbade på bokförlag som redaktör, blev sen journalist, har pluggat konst, litteratur och sexologi på universitetet med mera med mera...

nixon säger: Tycker du att spritskatten ska sänkas? Tror du att det skulle spela roll för folkhälsan om Systemet försvann, monopolet alltså, och det fanns lådvin på konsum och så?

Katerina Janouch säger: PÅ lång sikt tror jag det men jag tror också att många kommer att supa ihjäl sig om alkohol blir väldigt billigt.

säger: Hej Katerina Hur står man ut att vara utan någon man älskar så länge....vad gör man under tiden?

Katerina Janouch säger: Man måste stå ut för sin egen och sin familjs skull. Jag tyckte det var skönt att slippa honom när han missbrukade, han var tvungen att tillfriskna på eget håll.

nixon säger: Finns det något du gjort offentligt i ditt eget privatliv som du ångrar att du avslöjade? Finns det något som du inte berättat ännu men har på tungan..?

Katerina Janouch säger: Självklart kan man inte berätta "allt". men jag har inga fula hemligheter.

säger: Yvonne - Var du aldrig svartsjuk, eller undrade om han träffade andra kvinnor ?

Katerina Janouch säger: Självklart kan man inte berätta "allt". men jag har inga fula hemligheter.

Katerina Janouch säger: Till Yvonne: Jag var mest galen för att jag inte kunde kontrollera hans missbruk. Andra kvinnor... Jag tyckte att det var ganska underordnat just då.

Victor Rangner säger: Hej Katerina! Har läst din bok, men tycker det är synd att det inte finns någon större, mera omfattande bok om missbruk, medboroende och droger. Läser just nu "Gittan Kofot" vilket är en mycket bra bok. Vidare "Tusen små bitar" av James någonting

Katerina Janouch säger: Min bok är bara en historia, bara ett öde. Vi får hoppas att det kommer fler! Att fler vågar berätta.

okej säger: Hade jag haft mer pengar så hade jag förmodligen druckit mycket mer under mina depressioner. Så på ett sätt får man väl tacka sin lyckliga stjärna för att man lever på existensminimum. Det i sig är förvisso en bidragande orsak till depressionerna. Roligt moment22.

Katerina Janouch säger: Tyvärr hittar man alltid pengar till sprit... Om man vill.

Pontus säger: Tror du att det gör någon skillnad om partnern som "drabbas" är av kvinnligt eller manligt kön?

Katerina Janouch säger: Skillnaden är ofta att kvinnan stannar hos sin missbrukare. Mannen brukar lämna kvinnan om hon blir för alkoholiserad.

Superfly säger: Varför tror du kvinnor står ut så länge i ett förhållande där han missbrukar? Kärlek är lite för enkelt svar tycker jag, kan du utveckla lite?

Katerina Janouch säger: Jag tror att det ligger lite i vår traditionella kvinnoroll, kvinnan är vårdande. Sen spelar det säkert in ekonomiska faktorer också för många, mannen är kanske familjeförsörjare eller har en högre inkomst, vilket ger en trygghet... det är inte lika lätt att lämna då... en tanke bara.

anna säger: Tack Katerina för din bok jag läste den på min lediga dag i måndags och köpte även ett ex till min missbrukar pojkvän då det nu är slut.Han har lovat att läsa.Den ger hopp och insikt.Tack!

Katerina Janouch säger: Tack så mycket Anna!

starkt jobbat säger: Först och främst ska du den stora Mamma-medaljen för att ha klarat av inte bara fem barn utan också en man som inte bara hade whiskeyn som problem. Ja jag känner "Richard" och sådana som dig växer inte på träd direkt

Katerina Janouch säger: Tack! Jag rodnar. Men om man ska vara rättvis så har han gjort ett enormt arbete, nykter sedan snart 4 år, och hjälper andra. Jag vill berätta att det finns ett självhjälpsprogram för kokainmissbrukare, www.ca-sweden.se.

Tack för att ni alla var här, lycka till, ha det bra!

/Katerina

aftonbladet.se