ÅSIKT

"Att skriva böcker är en egokick"

Läs chattet med Kajsa Ingemarsson

KULTUR

Hon är känd från humorprogrammet "Parlamentet" och har just skrivit en ny bok.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kajsa Ingemarsson chattar med läsarna.

anna säger: Vad är det roligaste du vet?

Kajsa Ingemarsson säger: Hej Anna. Yrkesmässigt: Att skriva böcker. Jämfört med att göra t ex tv är författandet en riktig egokick. Det är otroligt skönt att få bestämma allting själv - för en gång skull! Men förutom att jobba finns det förstås andra roliga saker, som att vara med mina barn t ex.

Sven-Bertil säger: Har du någon favoritförfattare? Vad läser du för böcker?

Kajsa Ingemarsson säger: Sven-Bertil: Jag har ingen speciell favoritförfattare. Jag läser böcker, inte författare. Men periodvis har jag läst mycket brittiskt: Marian Keyes, Nick Hornby, Tony Parson etc. Annars läser jag gärna svenska författare och gärna kvinnor. Gillar t ex Anna-Karin Palm. De senaste lästa böcker är hemma hos Martina av Martina Haag (fruktansvärt rolig krönikosamling), Mess av Jens Ganman, (en rolig ny roman om en kille som är relationsfobiker )och Blanche och Marie av PO Enqvist. Den sista gillade jag inte alls.

örkan säger: Vad handlar din bok om?

Kajsa Ingemarsson säger: Hej Örkan. Den handlar om Agnes som flyttar från småstaden till Stockholm där hon jobbar i restaurangbranchen. Hon tycker att hon har koll på livet, hon har pojkvän, jobb, bästis, familj etc, men så börjar byggstenarna att rasa, en efter en och Agnes blir tvingad att ifrågasätta allt som hon tidigare har tagit för givet. Det är en roman om att finna sig själv och att forma sitt eget öde.

fnutten säger: Varför det där om citroner?

Kajsa Ingemarsson säger: Det är namnet på en restaurang i boken som serverar medelhavsmat. Väldigt god! Det är ett citat ur visan Längtan till Italien av Birger Sjöberg.

Rulle säger: Har du problem med att bli tagen på allvar? Med tanke på komikerkarriären, menar jag.

Kajsa Ingemarsson säger: När jag skrev min första bok var en del förvånade över att den inte var "rolig", men nu tycker jag att jag har etablerat mig som författare och jag tror att de som läser mina böcker uppfattar dem som underhållande, men inte direkt hahaha-roliga.

Pia säger: Hej, jag sitter just nu på jobbet och läser din bok "Inte enklare än så", man känner igen sig mycket i den vad gäller hur det kan vara att få ihop familjeliv m.m. Är det något i boken som du har hämtat från ditt egna liv?

Kajsa Ingemarsson säger: Hej Pia. "Inte enklare än så" var ganska jobbig att skriva bitvis. Det är inte min historia, jag är inte Annika, men det är mycket min vardag i boken. Jag har två små barn och lever i ett ständigt pusslande med hämtningar, lämningar, inställda gympapass och ingen tid för mig själv. Tack och lov ser inte mitt äktenskap ut som Toms och Annikas, men jag har väldigt lätt att förstå hur enkelt man hamnar i den situationen som de är i. Hoppas att du gillar den!

päronet säger: Tycker du att bokmässan är en bra grej? Jag menar - hundratals författare trängs på en lite fläck i några dar, partajar loss på kvällarna i några dar och sedan är det tomt igen. Det är ju bara det och bokrean som händer i författarbranschen, typ. Är det inte lite torftigt?

Kajsa Ingemarsson säger: Jag är på mässan för andra gången, tycker den är rätt överväldigande och tror själv inte att jag skulle stå ut som besökare. Men det är å andra sidan rätt häftigt att så många författare är samlade på en fläck. Det finns stora chanser att springa på sin favoritförfattare och det är ju inte helt fel.

Hanna säger: Vilken är en författares viktigaste uppgift tycker du? Finns det en författaruppgift, eller är det bara en ego-grej att skriva en bok?

Kajsa Ingemarsson säger: Jag tycker inte att det finns någon allsmäktig uppgift för författare. Själv vill jag att de som läser mina böcker ska få med sig en känsla av att allt är möjligt. Att det finns hopp. Det är viktigt för mig.

folkpartisten säger: Har nån hög politiker nånsin hört av sig och varit arg för att du skojat till det med dom?

Kajsa Ingemarsson säger: Nej, de har varit väldigt toleranta får jag säga. Men tål man å andra sidan inte satir så ska man nog inte ägna sig åt politik. Däremot hörde jag ryktesvägen att KG Bergström var mäkta upprörd över hur han framställs i public service.

Bert-Inge säger: Hej! Vad är roligast - att göra tv eller skriva böcker?

Kajsa Ingemarsson säger: TV är kul, men ett tv-program är resultatet av oändliga kompromisser. Att skriva en bok är på så vis mycket mer tillfredställande. Då är det bara jag som bestämmer.

Elin säger: Hej Kajsa! Har precis läst ut små citroner gula och tyckte jättemycket om den. Har fått mersmak... har du fler böcker på gång?

Kajsa Ingemarsson säger: Hej Elin. Vad kul, den har ju bara varit ute i några dagar! Jag kommer fortsätta att skriva, men det dröjer minst ett år till nästa bok kommer. Under tiden kan du läsa mina två tidigare böcker På det fjärde ska det ske, och Inte enklare än så, om du inte redan gjort det. Hoppas du gillar dem också!

Anna säger: Har du blivit refuserad många gånger? Hur kändes det i sånt fall? Är du sugen på nån annan genre än roman?

Kajsa Ingemarsson säger: Nej, jag har aldrig blivit refuserad som författare, men jag kan tänka mig att det känns hemskt att få tillbaka ett manus man lagt ner så mycket jobb, energi och kärlek på.

Jag gillar i och för sig den genre jag skriver i, men jag har sällan "blivit vid min läst" så man vet aldrig...

bruden säger: Hur gör du när du skriver en bok? Är det en berättelse som växer fram under tiden du skriver, eller är hela storyn klar i ditt huvud innan du börjar?

Kajsa Ingemarsson säger: Hej. Jag har storyn helt klar när jag börjar skriva. Därför skriver jag också ganska fort. Men sen händer alltid oförutsedda saker med historien som förvånar mig också.

lisen säger: Är det en bit av ditt eget liv du visar i nya boken - eller är allt påhittat?

Kajsa Ingemarsson säger: Det är påhittat, men det är klart att jag använder mig av egna erfarenheter och människor jag mött för att skapa trovärdighet. Själva handlingen är dock helt påhittad.

KF säger: Det verkar som om många känner igen sig i dina böcker. Är det viktigt för dig själv att känna igen dig när du läser en bok?

Kajsa Ingemarsson säger: Ja. Man kan läsa en bok om en rymdvarelse på en annan planet, men om det inte finns något allmängiltigt hos den varelsen blir det en rätt ointressant historia. Igenkänning handlar inte alltid om att beskriva exakt det liv som andra lever, utan mer om att hitta stämningar och känslor vi alla kan identifiera oss med och känna igen oss i.

Tack för alla frågor. Hoppas ni vill läsa min nya bok. Själv är jag jättestolt över den. Nu ska jag mingla vidare på mässan. Hälsningar Kajsa

Moderator säger: Då var chatten från bokmässan slut för i dag. Tack för alla frågor. Vi fortsätter i morgon. Då chattar vi med Joakim Pirinen, Herman Lindqvist och Jan Guillou. Vi börjar klockan 12.30. Välkomna tillbaka.

aftonbladet.se