Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Sorry, jag rodnar inte

    Så kommer kultförklarade kanadensiska magasinet Vice ut i Sverige. Fortfarande på engelska och som gjord för den globala generationen som kanske inte är, men gärna vill känna sig, hemma i en världsomfattande (väst)kultur.

Vice är en livsstilstidning som revolterar genom att säga: Eat pussy! Som en blandning mellan Filip Hammars grabbighet när den är som värst och en lovsång till nihilistdadism lever den på att säga allt som är tabu. Vice skjuter på all politisk korrekthet, och gamla

sexist- och rasistord står som spön i backarna. Underförstått: "Vi liksom är bara helt bortom rasism, sexism & homofobi och att skämta om det är att förhålla sig till samhällets fördomar." Jättekul är då till exempel att jämföra bebisar av olika "raser" och fundera över för- och nackdelar i utseendet.

    Intressantast är Vice när de snackar med hårdrocksband i Irak. Respektlösheten bryter distansen till krigets konsekvenser. I ett annat reportage drar några skejtare till Beirut för att åka bräda. Men trots den schysta idén skiner i stället osäkerheten igenom. Vad berätta om ett flyktingläger när man fängslats i sin coola attityd?

Nyligen beskrev Johan Croneman i Dagens Nyheter filmregissören Kusturicas nya rulle som världens första film med adhd. Vice är världens första livsstilstidning med Tourettes syndrom. Och det går säkert att hitta någon pensionerad kristdemokrat som blir jättechockad. Men är Vice upprörande? Trots att den vill så gärna så är den inte ens det. Jag förstår att bolaget behöll engelskan - översatt till svenska hade alla snuskiga ord inte ens låtit tuffa. Och då hade Vice inte kunnat sälja fräcka skateboardkläder.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet