Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

I sviterna av en ny ekonomi

    Hemmet i hemmet är en ny trend i artitektur och boende, berättar How to Spend It, livsstilsmagasinet för det nya Europas berikade borgerlighet. Det är inte längre antalet sovrum som räknas i rankningen av lyx och rikedom. Engelska bankirer, ryska rövarbaroner och andra high-flyers med residens i London bygger sig avskilda master suites i sina hus och lägenheter.

Det exklusiva utrymmet ska vara tilltaget och utrustat som en svit på ett femstjärnigt hotell. 300 kvadratmeter är inte ovanligt, förklarar inredningsarkitekterna. Det kan innefatta ett sovrum för de äkta makarna, ett badrum med bastu och inbyggd tv, var sitt rum för ombyte av kläder, var sin studio för arbete, hobbyer och elektroniska kommunikationer och ett vardagsrum med plasmaskärm, kyl för champagnen och andra faciliteter.

Familjelivet blir mer avkopplande på detta sätt, berättar ett par som arbetar i bankvärlden:

 

   - När vi är hemma tycker vi det är viktigt att vara tillsammans. Det är därför vi tillbringar det mesta av vår tid i sviten. Ofta ber vi vår hushållerska att laga till något, och så både äter vi här och ser på tv, läser och chattar.

 

   Det är ju svårt annars att få vara för sig själv med tjänstefolk och gäster i huset. För att inte tala om barnen. Inredningsarkitekten Karen Howes har inrett en svit åt en man med barn från två äktenskap.

- Här drar sig ägaren tillbaka när hans äldre barn är hemma med sina vänner, eller om de yngsta kommer över till helgen med sin barnflicka.

Mikael Nyberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet