Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Allting flyter!

    I Nutida Musiks dubbelnummer (3-4 2004) faller bitarna på plats. Electronicaexplosionen som inleddes under 90-talet är något av det största som hänt musiken sedan punken på 70-talet och med den elektronikberoende musiken är vi definitivt mitt i en upplösning av rum, ljud, ljus, färger och kroppar.

Kompositören Bill Brunson pekar på den nya teknikens tillämpning i så kallade communities, där vi delar med oss av program och upptäckter. De nya sociala mönstren möts i ett allmänt avantgarde och nu, efter hundra år av elektrisk musik, tycks alla genrer börja flyta ihop.

Ta Sophie Rimhedens - på cd medföljande - sockersöta melodier över en trasad och hårt monterad rytmmatta. Eller Andreas Tillianders puttrande och pysande laboratorium med elektroniska tics. Att gamla konkretister som Sten Hanson och Bengt Emil Johnson delar scen som Rimheden och Tilliander är tidstypiskt.

Hemmastudion slog igenom på 80-talet. Produktionsmedlens tillgänglighet ökade drastiskt med de bärbara datorerna. I dag är det ingen utopi att driva egen studio med eget skivbolag och få stor spridning inom någon passande community. Högskolor och universitet hakar på med utbildningar i gränssnittet konst-design-teknik. Det kvittar om man tituleras konstnär, musiker eller mjukvaruprogrammerare. Det kan nämligen vara samma sak, i samma person.

 

   Den nya elektronican är en musikform för sittande publik. Det är en ljudkonst där "Kroppens egen intelligens sammanflätas med datorns möjligheter", som Christian Hörgren konstaterar.

Dansa och sjunga med i refrängen får man göra sedan.

Mikael Strömberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet