ÅSIKT

Polis, polis ...

DR GORMANDER om en helt vanlig vecka

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: PETER KNOPP

En helt vanlig vecka i nationens liv. Vilken som helst. Dra för gardinerna. Sätt familjen under köksbordet. Men glöm inte att det finns nån därute som vill dig väl.

MÅNDAG: En polisman har just skjutit ihjäl knivbeväpnad yngling i Lindesberg. Dödandet av ynglingen skedde med hjälp av den nya ammunitionen bestående av så kallade hålspetskulor. Det är en form av dum dum-kulor som sliter sönder vävnader och som förbjuds i Haagkonventionen.

Överdirektören vid Rikspolisstyrelsen, Ann-Marie Begler, tillbakavisar i Dagens Eko kraftfullt kritiken mot ammunitionen. Jag ser ingen anledning till att vi ska sluta använda den, säger hon.

I vissa poliskretsar råder en uppsluppen stämning.

Begler är schyst, säger en talesman för det vaktdistrikt som går under smeknamnet "potatisgrisarna". Det blir i längden rätt malande att piska pensionärer på bensinmackar. Man vill ju utvecklas i jobbet.

TISDAG: Centerpartiet kritiserar polisens nya ammunition. Ett förslag är att polisen ska använda elpistoler.

Förslaget tillbakavisas av Håkan Rosenqvist på Rikspolisstyrelsen. Elpistoler innebär vissa skaderisker, säger han enligt Dagens Nyheter. Man kan till exempel ramla och slå sig.

ONSDAG: Inom vaktdistriktet "potatisgrisarna" ser man framtiden an med tillförsikt. Många har tyvärr försummat fysisk träning. Grabbarna är överviktiga och ramlar och slår sig hela tiden, säger talesmannen.

De flesta är rätt knackiga på skjutövningarna och snubblar när de ska ta fram sina vapen. En elpistol kräver precision och dessutom kan man inte snurra på den som Clintan brukade göra i sina filmer. Elpistolen är inget för oss. Bättre att brassa på med lite dum dum-kulor.

TORSDAG: Justitieminister Thomas Bodström vill att utländsk polis ska kunna avlyssna svenska medborgare. Affären med de två avvisade egyptierna har vållat viss nervositet i regeringen och man hoppas nu slippa en upprepning.

Äntligen har vi hittat en lösning, säger en källa inom justitiedepartementet. Dom lyssnar och hämtar folk utan att blanda in oss.

Också inom vaktdistrikt "potatisgrisarna" ser man positivt på förslaget. Helst skulle man ju vilja skjuta hål på alla misstänkta, säger talesmannen. Men det är inte helt fel att spara på ammunitionen.

Thomas Bodström avvisar kritiken mot att demokratin är på väg att spåra ur. Det handlar bara om att avskaffa demokratin lite grann för att kunna rädda den.

FREDAG: Hummerfest med bland andra Per Ahlmark och Expressens P M Nilsson för att fira den unga demokratins framsteg i Irak. Sålunda kunde man till desserten läsa upp en segerkommuniké från den nyligen belägrade staden Fallujah där ett stort antal gömställen för terrorister blivit eliminerade.

Det handlar om 7 000 förstörda bostäder, 8400 affärer, varuhus och kliniker, 65 moskéer, 59 barnstugor och skolor, 13 regeringsbyggnader, 2 elverk, 3 vattenreningsverk, 2 järnvägsstationer, hela avloppssystemet samt 4 bibliotek.

LÖRDAG: Gratulationstelegram från Lars Leijonborg. Bert Karlsson ansöker om medlemskap i folkpartiet.

Doktor Gormander