Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Paranoia

– DOKTOR GORMANDER bevittnar en kritikers självmord

   Jag tror inte att mina fiender sprutar in giftig gas genom sprickor i taket när jag sover. Dom har gett upp sen jag tätat alla sprickor.

Däremot tror jag på konspirationer. Lars O Ericsson, en av våra mest välkända konstkritiker, fick förra hösten sparken från Dagens Nyheter och hävdar i en ­liten skrift, Mordet på Tensta konsthall, att det var en sammansvärjning som ledde till hans fall.

Affären började med en skandal. Chefen för konsthallen, Gregor Wroblewski, betraktades som en bråkstake. Han hade inte bara anklagat sossarna i förorten för att styras av ÄMFS, Äldre Män Förenings­vana Svenskar, utan också offentligt sagt att utställningsverksamheten vid Stockholms kulturhus var misslyckad och borde läggas ned.

På hemliga möten dras planer upp på att störta Wroblewski. Beate Sydhoff, styrelsemedlem i Tensta konsthalls stiftelse, är spindeln i nätet. Men hon agerar inte självständigt utan är utsänd av de mörka ­krafter som styr allas våra liv.

Kulturhusets chef, Uwe Bödewadt, ser en chans att hämnas på Wroblewski och lägga beslag på konsthallen för egen del.

Lars O lägger triumferande fram bevis för detta. Bödewadt spelar vid denna tid tennis med dåvarande kulturborgarrådet i Stockholm, Erik Nilsson.

 

23 december 2003 avskedas Wroblewski. Han gör ett misslyckat försök att vrida upp temperaturen och hävdar att han blivit utsatt för en antisemitisk komplott.

Bevis? Ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ­syriskt ursprung och har uttryckt kritik mot Israel.

Affären kunde ha stannat vid detta. Konsthallen, en stolthet för många Tenstabor, är des­armerad och aktörerna i dramat förvandlade till babblande vrak, sålunda en normalbrutal kulturstrid i en ond värld.

 

Men plötsligt vidgas sammansvärjningen. ­Hydran är inte mätt utan vill se mera blod. Denna hydra består, enligt Lars O, av ett på konstnärliga visioner fattigt men med muskler utrustat hemligt, socialdemokratiskt sällskap. Hydrans armar sträcks nu efter skribenten själv.

Han blir tillfälligt avstängd från att skriva konstkritik i Dagens Nyheter ­efter att i ett mejl ha kallat de personer som lovat att ta över konsthallen efter Wroblewski för svartfötter. Men det är inte det verkliga skälet.

Bevis? Dåvarande kultur­ministern Marita Ulvskog hotar Bonniers med en lag, Lex Bonnier, som kan begränsa deras makt. Dagens Nyheters kulturredaktör, Maria Schottenius, vill därför ­inte stöta sig med sossarna ­genom att kritisera sossarnas torped, Beate Sydhoff.

Bakom draperierna rör sig Beate Sydhoff och ger order till Dagens Nyheters ledning.

Sammansvärjningen växer dag för dag. I Expressen angrips Lars O av Mårten Arndtzén.

Varför? Jo, Arndtzén är gift med redaktionssekreteraren på DN kultur, Helena Lindblad, som är fjärrstyrd av sossarna.

Där ser man! Men det ska bli värre.

Lars O berättar om konflikten med Dagens Nyheter på ett möte på Moderna museet. Då blir han avskedad från tidningen för gott.

Svenska Dagbladet intervjuar honom men intervjun stoppas i en byrålåda av kulturchefen, Carl Otto Werkelid.

Varför? Jo, om Werkelid hänger ut Dagens Nyheters kulturchef kan det bli hans tur att offras nästa gång.

Aftonbladet väljer liksom Svenskan att inte skriva om affären. Aftonbladet ingår också i sammansvärjningen. Olle Svenning, medarbetare i Aftonbladet, är nämligen gift med Dagens Nyheters kulturchef, Maria Schottenius.

 

Alla är gifta med varann. Och de som inte är gifta styrs från hemliga rum av makthungriga frimurare. Bra att det äntligen kom fram.

Nog är det nervkittlande att se en framträdande kritiker begå självmord. Och lite läskigt. Det skulle dessutom inte förvåna mig en sekund om de som misslyckats med att spruta in giftig gas i mitt sovrum har ett finger med i spelet.

 

Doktor Gormander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet