Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Livsfarlig medelväg

PELLE ANDERSSON läser skrämmande aktuell essä

    Mycket talar för att Libanons djupa svårigheter egentligen är ett demokratiproblem. Den libanesiska demokratin erkänner till ­exempel inte köns- ­eller klassgemenskaper, det är bara religionstillhörighet som gäller.

 

   Michael Azar påpekar, i senaste numret av Ord & Bild (6/04), att den moderna nationalstaten Libanon är resultatet av en ”dubbel negation”. Den nationella pakt som slöts mellan maronitledaren Bishara al-Khoury och sunnimuslimen Riyadh al-Sohl 1943 innebar att Libanon varken skulle bli entydigt arabiskt eller entydigt västligt utan landet slog in på en gyllene medelväg, eller som Azar uttrycker det: ”ett val av en identitet utan identitet.”

Därför fördelades de politiska uppdragen efter konfessionell tillhörighet: ”presidenten skulle alltid vara maronit, premiärministern alltid sunnimuslim /?/och så vidare i en hierarkisk fördelning för de närmare tjugo officiellt registrerade religiösa grupper som finns i landet.” Det skulle alltid gå sex kristna på fem muslimer i parlamentet.

 

   De religiösa motsättningarna hölls i schack, men löstes inte upp, och dessutom fick andra motsättningar inget utrymme alls: ”Varje fråga om sociala, politiska och ekonomiska orättvisor kom i skymundan och istället fick vi den religiösa och sekteristiska hysterins hotbilder.”

Azars essä är mycket läsvärd – och skrämmande aktuell: det är, till exempel, stor risk att samma misstag nu görs om i Irak – när landet ska ”demokratiseras” efter etnisk och religiös tillhörighet.

 

Pelle Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet