ÅSIKT

Vad är det för fel på sopor?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vi ser alla hur sopbergen växer. Folk vadar fram och soporna väller ut över trottoarerna. Papper blåser fram längs gatorna som minnen från allas vårt ursprung då folk slängde ut sina sopor genom fönstren.

Längs infarterna är vägrenarna täckta med gammalt avfall, kulturens rester, ett Atlantis som långsamt sjunker ner bland sopor, en äventyrsresa för arkeologer om tusen år.

Folk klagar. Dom vet inte bättre. Folk är väldigt korkade.

När man nu sprider soporna över staden – proffsen kallar det för ”ythantering” – så ingår det i långsiktig plan för att stärka immunförsvaret hos en försvagad och sjukskriven befolkning.

Forskarna har länge varnat för att immunförsvaret har gått sönder. Penicillin fungerar inte längre när bacillerna blivit resistenta och det är förklaringen till den strategi som utarbetats. Miljöpartiet ska i hemlighet ha ställt krav för att ingå i regeringen och Stockholms finansborgarråd, Annika Billström, har motvilligt tvingats gå med på att dra ner på sophämtningen.

Vi har skådat framtiden, säger Peter Eriksson när han landar med sin stadsjeep vid en av stadens sopberg som nu har döpts till Miljöstation. Nu gäller det bara att stänga av strömmen också.

Det har förekommit en del sarkastiska kommentarer om Peter Erikssons stadsjeep, men en källa i partiledningen uppger att fler ledande miljöpartister avser att skaffa sig stadsjeepar eftersom det behövs fyrhjulsdrift för att ta sig fram bland soporna i tättbebyggda områden.

Alla som bott på hotell vet att man redan tidigt uppfattade den nya trenden. Här tvättar vi inte handdukarna längre av hänsyn till miljön, står det på skyltar på toaletterna.

Också krogarna lär vara på väg. Här diskar vi inte tallrikarna. Vi tänker på miljön.

Många människor slutar tvätta sig. Jag vet flera som inte har tvättat sig på tjugo år. Tvål och vatten är livsfarliga attacker mot huden, tar bort det skyddande ytfettet och öppnar porerna för angrepp. När porerna öppnas fryser människor ihjäl eller exponeras för dödliga gifter.

Rena syrabadet, säger en av mina vänner, en gammal punkare som slutade tvätta sig redan då Sex Pistols signerade sitt skivkontrakt ”Good Save The Queen” i mars 1977 utanför Buckingham Palace.

Häftigt! säger jag.

Nyfikna råttor kilar fram och puffar sig genom sopbergen. Ser trevligt ut.

Vad är det för fel på råttor? Dom är naturens egna små renhållningsarbetare. Och dom gör det gratis.

Miljövänner har råttor hemma och vanligen brukar de skola in sina barn genom att inhandla en hamster.

Försäljningen av råttor går upp när miljöpartiet växer, berättar en djurhandlare som vill vara anonym.

Också lusen förutspås en renässans. Lusen är ett kulturdjur som har följt mänskligheten ända sen Noak strandade på Ararat. Förr i tiden hade man sänghimlar för att skydda sig mot små svarta kryp som ramlade ner från taket och väckte de sovande. Nu säljer Ikea sänghimlar som aldrig förr.

På dagis har det länge rått en bitter kamp mellan föräldrar som luskammar sina ungar och föräldrar som anser att luskamning innebär ett neurotiskt förhållande till lusen.

Nu är kampen avgjord. Lusen vann. Dick Harrison har redan fått beställning på en praktbok om lusens historia.

Ythantering alltså. Förr slängde man soporna i vattnet ute i skärgården. Man for ut på fjärden med en bunke. Inga problem. Folk var hur friska som helst ute på öarna. Rena yoghurtgubbar som satt med daggmask i munnen och bet av en bit. Det gick ju bra då, så varför skulle det inte funka idag?

Doktor Gormander

ARTIKELN HANDLAR OM