ÅSIKT

Med maximalt tryck i Kangas-land

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ALFABETA
Robert Kangas.

■ ■Robert Kangas är den mest finske av alla svenska romanförfattare. Han skriver en kraftprosa med maximalt tryck och hans gestalter är ofta laddade av illa undertryckta aggressioner och uttrycker sig på ett språk fyllt av underskruvade vassa cynismer.

Miljön är ett bakland som hopplöst hamnat på efterkälken i urbaniseringens tidevarv, medan de glest utspridda mänskliga restprodukterna hankar sig fram med hjälp av våld, brutalitet och omoral.

Den nya romanen, Den förbannade turen, börjar som en ren thriller när två torpeder dyker upp och skär lillfingret av huvudpersonen Gunnar, en son av bygden som kommit tillbaka efter mångårig utflykt som nakenfotograf i den fjärran och skrämmande storstaden Göteborg - sådant är perspektivet i Kangas-land.

Gunnar har för vana att handla först och tänka sedan, och det fortsätter han med å det vådligaste. Thrillerdramatiken tätnar - det här är en riktigt spännande roman - och överraskningseffekterna är många som i en bättre actionfilm. Här möts Hollywood och Finland i Värmland.

Filmisk dramaturgi är numera alltför vanlig i nya romaner, men i Kangas fall gör det mindre. Han har sin styrka i språket och mångordigheten blir sällan tröttande utan ger tyngd åt scener och miljö. Men persongalleriet är rätt grovkornigt schematiskt och karaktärerna hinner knappast att bottna i den rafflande intrigkarusellen som snurrar lika snabbt som i en gammal film noir-rulle. Romanens titel kunde med fördel ha bytts ut till något lätt filmtravesterande, i stil med I glesbygdsdjungeln.

Roman

Lennart Bromander