Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

TRYCK TILL PUCKONA, FORTUM!

Se och lär, Fortum.   Se och lär, Fortum. Foto: JERRY LAMPEN/REUTERS

    Fortum och Sydkraft har nu gjort helt om och lovat betala ut ersättning till kunder också i områden där det blåste som värst.

Det är en generös tillämpning, sa Sydkrafts chefsjurist, Khennet Tallinger, för en vecka sen i Dagens Eko. Men han förnekade bestämt att beslutet skulle vara en följd av kritiken mot elbolagen.

Naturligtvis inte. Skulle företag ta intryck av kritik framstår de som lättledda och principlösa, vilket inte ligger i kundens objektiva intresse. Inom elföretagen är man förvånad över något man beskriver som en offentlig och alltmer utbredd missuppfattning. Stora företag kan inte drivas efter tillfälliga opinioner.

Det kommer alltid att finnas gnällspikar, säger en medarbetare i Fortum som vill vara anonym. Det handlar om en massa puckon som bor långt ute i skogarna. Ingen har bett dem bo där. Varför bor dom där? Dom kan lika gärna flytta till stan som alla andra.

Vi har att göra med socialt belastade figurer som försöker kompensera sina förluster i livet, ofta ensamma gubbar som aldrig fick till det.

Bitterheten är påtaglig bland elbolagens medarbetare ute på fältet sedan flera har hotats och inte kunnat vistas i stormdrabbade områden utan skydd.

Nu kräver puckona, fortsätter den anonyma källan, att vi ska leverera elektricitet också. Vad blir nästa krav? Evigt liv kanske.

nnFortum försöker för sin del blidka den missledda opinionen genom att 23 april hyra Gröna Lund i Stockholm. Den som är kund i Fortum får entré och åkband för 100 kronor i stället för ordinarie pris 295 kronor.

Sålunda tjänar kunden 195 kronor på Fritt fall med Fortum.

Det är förstås generöst, men frågan är om inte företagen står inför en större pedagogisk uppgift. Framgångsrika företag är bra för kunden.

Efter det att avregleringen inleddes för åtta år sen har de tre stora elbolagen dragit in 180 miljarder i vinster. 350 ledande direktörer i Fortum får nu dela på 3 miljarder i gällande optionsprogram.

Det visar att Gud är på gott humör, som Runar brukar säga. Fortums vd, Mikael Lilius, belönas för egen del med 85 miljoner utöver årslönen på 8 miljoner. Vattenfalls chef, Lars G Josefsson, taxerade för drygt 6 miljoner och Sydkrafts chef, Lars Frithiof, tjänade 4,8 miljoner.

Det är en marknadsrelaterad lön, kommenterar Frithiof.

Från andra områden inom näringslivet vet alla som är det minsta insatta i ekonomi att höga ersättningar stärker arbetsmoralen hos företagsledarna. Varje gång man sätter på eltandborsten eller näs-trimmern får Mikael Lilius bonus. Men fördelarna med detta förefaller nästan omöjligt att förklara för en snål och avundsjuk allmänhet.

nnInte heller verkar det inom nationalekonomin vedertagna hästskitsteoremet övertyga kritikerna. Det går ut på att om man göder hästen så blir det mer för småfåglarna att picka upp i gödselrännan.

Bra för samhället. Bra för alla.

Ändå fortsätter gnället. Också samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har kammat en del populistiska poänger. Vilket samhälle har hon byggt?

Personligen tror jag att företagen skulle vinna på att satsa mer på värdighet. Det räcker inte med Fritt fall. Varför inte lära sig från valet av ny påve? Företagsledningarna borde, precis som kardinalerna, vara klädda i röda mantlar, toppiga, vita hattar och radband, en kula för varje optionsmiljon.

nnNär man samlats och beviljat högre bonus för cheferna sänder man ut vit rök från Barsebäck inför hundratusentals rörda och hängivna elkunder.

Riter och ceremonier är oslagbara. Lär av Vatikanen. Lär av Nürnbergdagarna. Kör viljans triumf. Det är enda sättet att trycka till puckona ute i skogarna.

Doktor Gormander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet