Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Möten, bara nästan

Gemma Higginbotham.   Gemma Higginbotham. Foto: JENS OLOF LASTHEIN

    En sandhög, en stapel pappkartonger och en videoduk på fondväggen är det som behövs när Pierre Blanchard och hans trupp rycker in på Orionteatern med sin nyaste föreställning. Titeln Too Much Night Ego antyder något i riktning mot drömspel, och det är i de sekvenser där föreställningen håller sig i närheten av en suggestiv metafor den fungerar bäst. Som när Pierre Blanchard i spetsen för de manliga dansarna rycker fram för att tända Gemma Higginbothams smala, vita cigarett. Tändaren glöder i scenmörkret och den akrobatiska koreografin formligen struttar av energi och vilja att få eld på cigaretten. Men det går inte. Männen når inte ända fram.

nnDen nattliga egotrippen karakteriseras av möten som bara nästan blir av. Gemma Higginbotham lyfter sin veckade gröna kjol som ville hon slita den av sig, men rörelserna ändrar riktning enligt en annan logik än verklighetens. Kroppsspråket signalerar mest av allt viljan att värja sig mot varje form för närhet. Som handlade drömmen djupast sätt om att få vara ensam.

Stundvis förlorar dansarna i konkurrens med kraftfulla videoprojektioner. François Brice gör ett flytande danssolo som dock samspelar suveränt med det svartvita landskapet uppe på duken. När ensemblen bänkar sig i solstolar för att avnjuta en resevideo från någon marknad i Ryssland blir resultatet däremot rena Packat & klart.

nnEtt genialiskt infall är musikern Jean-Louis Huhtas solo. Han reser sig från teknikbordet, går ut på golvet och börjar dansa, i prydlig grå kofta och till gitarrmusik.

Dans kanske inte är så svårt ändå. Bara något man helt enkelt gör när man får lust.

Tove Ellefsen Lysander

Dans/teater

TOO MUCH NIGHT EGO

Koncept, regi och scenografi: Philippe Blanchard, Gemma Higginbotham

Ljus/videodesign: Lutz Deppe, Jan van Gijsel

Kompositör /musiker: Jean-Louis Huhta

Kostym: Kajsa Larsson

Artister: Philippe Blanchard, François Brice, Jean-Louis Huhta, Gemma Higginbotham, Anders Jacobson m fl

Scen: Orionteatern

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet