Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Birgitta Stenberg: Samma våld då som nu

Foto: TOMMY MARDELL

    Vid den här tiden satt Håkan, som jag var gift med, och knöt fiskegarn. Ett långsamt jobb som krävde precision så att övre och undre linorna sträckte nätet rätt. Han höll till inomhus, så han kunde lyssna till opera eller BBC under tiden.

Jag kom instövlande och hörde då den underligt lugna och neutrala radiorösten berätta att Vietnamkriget var över. Håkan vände sig mot mig och det var märkligt att se hans ansikte. Som om ett ljussken tänts innanför huden. Han sa inte att vietnameserna hade vunnit kriget utan:

- Strålande. Jag visste det. Äntligen har USA begripit!

nnDet var ett stort ögonblick för världen. Tyvärr tror jag inte att någon militär seger i längden gör minsta nytta, hur rättvis den än är. Inte ens den vietnamesiska med allt vad den innebar av glädje och hopp runt klotet.

Hela världsekonomin är nu som tidigare styrd av vapenindustrin. Tillverkarna, stater och privata moguler, opererar globalt, likgiltiga för landsgränser. De producerar ständigt nytt och de kan inte låta vapnen bli liggande på hög, oanvändbara och förlegade. Deras forskare hittar hela tiden på nya vidrigheter, efter förbudet mot landminor byggda som lockande leksaker har de säkert redan hittat fram till något nytt.

Länder som ligger lämpligt till för attacker kommer att i framtiden bli lika tröstlöst förödda som andra i dag, med samma våld och mord och hungersnöd. Vi kommer att tvingas fortsätta räkna miljontals döda ur civilbefolkningarna.

Tills vi i framtiden trots allt kanske klarar att komma loss från denna vansinniga födkrok där vi alla, i fattiga länder såväl som rika, sitter uppspetsade.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet