Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Roy Andersson: Ett förträngt folk

Roy Andersson.   Roy Andersson. Foto: SVEN-OLOF ENGLUND

    Det är få saker som framkallat ett så stort jubel i mitt hjärta som bilderna på hur det panikslagna amerikanska militärpacket blev jagade ut ur Vietnam av ett okuvligt bondefolk.

Det var ett gäng fuskare som tog till flykten. De hade saboterat förutsättningarna för fria demokratiska val. De hade, likt Nazi-Tyskland före anfallet på Polen, iscensatt ett falsarium i Tonkinbukten för att få en förevändning att fälla över 7 miljoner ton bomber över detta fattiga land, bränna av 577 kilo ammunition per vietnames, tortera, skända och mörda mellan 2 och 3 miljoner människor, spruta 72 354 miljoner liter växtgift över den vietnamesiska jorden med påföljden att det vietnamesiska folket för generationer framöver kommer att föda missbildade barn. Brottet är gigantiskt.

Vietnamesernas heroiska befrielsekamp mot kolonialt förtryck var oerhört sorglig men också vacker, en energigivande förebild för var och en som inte accepterar maktarrogans i vilken form den än tar sig uttryck. Den har ingjutit värdighetskänsla och ökat livsmod hos miljontals människor över hela jorden. Men den har också väckt känslan av djup skam, en skam som kommer att bestå så länge världssamfundet tillåter de ansvariga för dessa fruktansvärda krigsförbrytelser gå fria. De måste snarast stå till svars och be om förlåtelse och vara tacksamma om de får den samt utbetala ett krigsskadestånd som rimligen borde röra sig om tusentals miljarder dollar.

Så länge världssamfundet "hoppar över" detta folkmord framstår i mina ögon tribunalen i Haag som ett dåligt skämt.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet