Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Gunnar Fredriksson: Kolonialismen lever kvar

Gunnar Fredriksson i Vietnam 1985.   Gunnar Fredriksson i Vietnam 1985. Foto: AFTONBLADETS ARKIV

    En gammal kalender påminner mig om att jag den 30 april 1975 var gäst hos arbetarekommunen i Norrköping. Nu minns jag: ämnet var Vietnam, som jag hade besökt flera gånger, både i norr och i söder.

En student, som jag tror kom från universitetet i Linköping, skulle göra det första inlägget. Han började med vad han kallade monopolkapitalismen på 1870-talet och följde sedan upp utvecklingen inom denna kapitalism med stor utförlighet. De närvarande, förtroendevalda arbetare, började skruva på sig. Tiden gick, det led mot natt, marxistisk terminologi flödade. Men ordförande kunde föga göra för hade han inskridit mot studenten skulle hela 68-årsgenerationen i Östergötland ha anklagat honom för brott mot yttrandefriheten.

När jag så småningom fick ordet var vi alla totalt utmattade och väntade på mat och dryck. Mitt anförande blev kort.

nnDe flesta av oss trodde att Vietnamkriget äntligen hade gjort slut på den koloniala epoken. Den borde ha varit slut redan 1954 med de franska truppernas katastrofala nederlag vid Dien Bien Phu. Men amerikanerna tog över fransmännens kolonialkrig, som de också mot slutet i huvudsak hade betalat.

De trodde att de bekämpade världskommunismen i Vietnam. De förstod inte att de bidrog till att göra den vietnamesiska kommunismen till en nationell befrielserörelse när de stödde den ena militärdiktatorn efter den andra i Sydvietnam och underhöll en korrumperad kolonial ekonomi.

Det tragiska i historien är att kolonialismen lever kvar, i nya former.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet