Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Gunnar Ohrlander: Tigern vaknar

Gunnar Ohrlander.   Gunnar Ohrlander. Foto: BÖRJE THURESSON

    Vi samlades på Riddargatan just på puckeln ovanför Birger Jarlsgatan där FNL:s informationskontor och den provisoriska, revolutionära regeringen höll till. På något sätt var segern också vår. Vi var solidariska, inte bara för att de amerikanska massmorden gjorde oss förtvivlade. Saker och ting hänger ihop. Säkerheten för små stater i världen gäller ju också vårt eget land.

Vi sjöng Befria södern med tv-bilder på näthinnan. Vita flaggor i Saigon. Kapitulation. Panikflykt från den amerikanska ambassadens tak med hjälp av helikoptrar. Folkmördarna flydde.

Bara tio år tidigare hade Svenska Kommittén för Vietnam, där Gunnar Myrdal under en period var ordförande, förklarat att världens starkaste militärmakt kommit för att stanna. Samtliga partier, också gamla kommunistpartiet, SKP, ställde upp.

Ni driver vietnameserna i döden, förklarade man för FNL-rörelsen. Men 1973 hade partierna, också moderaterna, ändrat sig och skrev under på att USA måste lämna Vietnam.

Mitt i historiens brännpunkt på en gata i Stockholm. Ett enat folk kan inte besegras. Hurrarop, sång, bubbel. Det sekel som började med över en miljon mördade armenier och slutade med ännu fler mördade vietnameser var äntligen slut.

Tigern hade sårad dragit sig tillbaks. Men för hur länge? I dödens laboratorier tog man lärdom och pluggade gammal kolonialhistoria. Regera genom splittring.

Oron dunkar som skenskarvar på historiens tåg. Och vi som den där dagen 30 april 1975 trodde att kolonialismen hade dragit sin sista suck.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet