Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Får man kramp när man badar?

  "Jollen" av Anders Zorn. Foto: PRESSENS BILD

    Visst vet jag väl att det är skitsnack, det där med att man får kramp om man badar efter maten.

Men ändå, på stranden infinner sig ofta en skugga av tvivel, ungefär på samma sätt som solen tenderar att gå i moln just när man ska till att doppa sig. Vindkårar slår ut över vattnet, huden knottras.

I Glitterspray, Bengt af Klintbergs tredje bok med "klintbergare", nutida vandringssägner och myter, spåras rädslan för kramp till det sena 1800-talet, då bättre bemedlade stadsbor började bada utomhus i en helt annan omfattning än tidigare. Utomhusbad (helst havsbad) var hälsobringande, ansåg man, men respekten för den farliga naturen var stor.

"När man genom att doppa sig bragt hela kroppen i beröring med det salta elementet", heter det i skriften I badkappa, författad av en anonym läkare 1890, "så bör man ställa sig upprätt på så djupt vatten, att det når ungefär till knäet, och vänd mot stranden afvakta den framrullande vågen ... För det första badet är tre vågor nog. Hvad derutöfver är, det är af ondo!"

Att bada med mat i magen är naturligtvis förkastligt, menar samme författare, som avslutar skriften med en tabell "utvisande den tid som erfordras för att smälta de allmänna näringsmedlen".

Föreställningen låg i tiden, menar af Klintberg, men att spåra upphovslandet är närmast omöjligt. Kramprädsla förekommer också i USA och Tyskland, och i Spanien där man inte ens får duscha efter maten.

 

    Något vetenskapligt belägg för att det verkligen skulle vara farligt att blöta ner sig med en kanelbulle i magen finns inte. Att föreställningen överlevt så länge får skyllas på det kraftfulla innehållet i kombination med vanlig och tidlös föräldraoro.

Det är ju liksom så lätt att se det hela framför sig: hur blodet rusar in i matsmältningsapparaten och lämnar muskelmassan i chock, hur den krampande stackaren omsluts av det gröna och går till botten, stelt pekande mot intet, som en Lenin-staty.

Petter Lindgren

Kulturhistoria

Bengt af Klintberg

GLITTERSPRAY & 99 ANDRA

KLINTBERGARE

(med illustrationer av Bengt Malmström)

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet