ÅSIKT

Rätt om D-dagen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Det är många läsare som har hört av sig med anledning av min artikel om 30-årsfirandet av Vietnams seger över USA och 60-årsfirandet av segern över nazismen under andra världskriget (Aftonbladet den 10 maj). Jag har sällan fått så många uppskattande reaktioner, men heller aldrig så många negativa. Ett tjogtal kallar mig "kommunisthora", "cp-fitta" och dylikt, flera anser att jag med mina skriverier "hotar demokratin".

■ ■Men flera vänligt bekymrade läsare vill diskutera en faktauppgift i artikeln: Hur kan du - som dessutom är historiker - påstå att D-dagen var första gången som amerikanska och brittiska styrkor deltog i markstrid? Invändningen är helt korrekt. Jag nämner ju själv i samma artikel slaget vid Monte Cassino och jag har vid ett annat tillfälle skrivit om landstigningen på Kreta. Exemplen är flera. Min poäng var att kriget avgjordes på östfronten.

Jag är ledsen om denna blamage diskvalificerar hela artikeln och vad jag verkligen vill få diskuterat: historieskrivningen som en ideologisk maktresurs i kampen om hur världen i dag bäst skall beskrivas, förstås - och styras.

Åsa Linderborg