Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

ARBETET - OCH FRIHETEN

Jeanloup Sieff: Le Borinage, Belgien.   Jeanloup Sieff: Le Borinage, Belgien.

    En bild från kolgruvorna. Le Borinage i Belgien. Tagen 1959 av den franske fotografen Jeanloup Sieff.

I den lilla stillheten; en cigarrett efter jobbet, de skitiga kläderna är på väg av, fötterna nakna. Till höger hänger en ren skjorta, den ska han ta på sig efter duschen. Stillheten, vilan mellan två klart avgränsade tillstånd: det hårda gruvarbetet och friheten där uppe ovan jord. Och friheten därute. Man ser hans längtan i blicken i det högra ögat, alldeles rent och vidöppet. Som kämpade det fortfarande med att ta in övermåttan av ljus.

nnLjus är däremot inte situationen för världens journalister. Föreningen Reportrar utan gränser, som fortsätter sin goda årliga tradition att presentera en av samtidens stora fotografer samtidigt med en rapport om journalistikens villkor, slår fast: förra året dödades 53 journalister under yrkesutövning. Så många journalister har inte dödats sedan 1995. Mer precist ser siffrorna ut så här: I Irak, världens farligaste land just nu, har 19 journalister dödats, 15 har kidnappats. I Asien har 16 journalister dött, 907 har arresterats, minst 1 146 utsatts för psykisk tortyr och 622 har blivit censurerade. Kina hyser 26 fängslade journalister, Kuba 22.

nnOm man efter denna information återvänder till Sieffs bilder ser man dem i ett annat, mer hotfullt sammanhang; ensamheten hos människorna och i landskapsbilderna, hur det ljuset liksom träffar bredvid.

Anders Paulrud

Fotografi

Jeanloup Sieff

THE 2204 GLOBAL PRESS FREEDOM WORLD TOUR

Reporter sans frontiéres

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet