Aftonbladet
Dagens namn: Tryggve
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vilse i pyttipannan

Foto: Foto. AP

    Jean-Paul Sartre fortsätter att oroa vännerna av ideologisk bokföring med debet till vänster och kredit till höger. Malte Persson i Expressen låter omvärlden få veta att han tycker illa om "vindflöjeln" Sartre. Hans kulturchef Per Svensson meddelar samtidigt att Sartre "valde fel". Detta efter att ha läst en intervjubok med Raymond Aron, Sartres gamle vän och senare meningsmotståndare, som enligt Svensson valde rätt.

Visst hamnade Sartre under långa perioder i fel kolumn. Han var, som Aron en gång konstaterade, "en moralist som gått vilse i politikens djungel". Men Aron skildrade samtidigt sin gamle kamrat från Ecole Normale som en man vars filosofiska tankekraft han alltid beundrat även när de politiskt hamnat haft olika ståndpunkter.

Problemet med filosofisk tankekraft är förstås att den ofta är dialektisk. Den kan, som många stora tänkare bevisat, svänga som en vindflöjel. Det verkar till och med Per Svensson erkänna när han några timmar efter sin första katalogisering utropar (över en tallrik pyttipanna) att det nu gäller att rädda den "radikale Sartre" från den "reaktionära vänstern".

En utmärkt kamrersståndpunkt. Låt oss äntligen få systematisk fason på den vindögde kedjerökaren. Radikalt i kreditkolumnen medan resten hamnar på debet. Någon djävla ordning måste det väl vara också på tankekraften!

Torsten Kälvemark
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet