Aftonbladet
Dagens namn: Finn
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mario minns

Premiär i dag för ny serie

Mario Grut är fortfarande verksam i Aftonbladet, främst som teaterkritiker numera. Men teatern är bara en av hans många passioner. Mario har skrivit om i stort sett alla kulturens yttringar - och han har träffat folk, intressant folk, under sitt liv. I dag startar han en minnesserie - först ut är poeten Paul Andersson som Mario träffade i Paris 1961.   Mario Grut är fortfarande verksam i Aftonbladet, främst som teaterkritiker numera. Men teatern är bara en av hans många passioner. Mario har skrivit om i stort sett alla kulturens yttringar - och han har träffat folk, intressant folk, under sitt liv. I dag startar han en minnesserie - först ut är poeten Paul Andersson som Mario träffade i Paris 1961. Foto: LASSE ALLARD

    Mannen på parkbänken heter Mario Grut. Han avser inte att mata några jävla duvor, nej han, den av ålder vackre mannen, sitter där och poserar för en byline-bild.

Mario har skrivit i Aftonbladet sedan 1956. Hans första artikel var en polemik mot Sven Stolpe. Och idag fortsätter han med en självbiografisk serie texter och bilder som vi har valt att kalla Mario minns.

Han har en del att minnas; barndomen i Bangkok, där fadern, dansken, var ansvarig för att bygga upp spårvagnsnätet på trettiotalet, han minns krigsåren då han och brodern skickades till internatskola i Dalarna, och minns gör han de första franska flickvännerna på femtiotalet i Paris där han var som student. Inte på någon skola. Nej, Mario gick på Det Stora Universitetet som kallas livet.

Man kan bli lite grön av avund inför alla han träffat och fotograferat: Paul Andersson och Birgitta Stenberg i Paris, Tristan Tzara på Ibiza. Och Ezra Pound i Rapallo förstås, Anaïs Nin, och barndomens släkttant Karen Blixen, Ben Bella och Sartre och de Beauvoir, och så Brendan Behan, fyllbulten. Och så några fransmän till: Alain Robbe-Grillet och René Char.

Mario sitter visserligen på en parkbänk, men han är ingen pensionär. Han är i högsta grad verksam. Nu får ni läsa.

När är du född, förresten? frågar jag.

Trettio, svarar han. I september. Mina polare kallar mig för Virgio Intactu.

Intakt, jo. Kanske inte som en jungfru, men intakt.

Anders Paulrud
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet