Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Pampers våta dröm

DOKTOR GORMANDER om en dramatisk vecka

    Måndag. SKIT I BLÖJAN?

Ett radioprogram, Föräldrarna, avslöjar att det blöjindustriella komplexet står inför en osedvanlig expansion i och med att barn använder blöjor allt längre upp i åldrarna. Moderna blöjor är jättebekväma. De är figursydda, känns inte våta när man pinkar och prasslar inte.

Det har varit mycket bubbelvin på Pampers sedan det visat sig att barn som väger upp till trettio kilo nu använder blöjor. Blöjindustrin växer så det knakar. Blöjor för ett enda barn kostar över tiotusen kronor om året (en miljard för alla barn) och två procent av hushållssoporna består av blöjor.

Men Pampers värsta fiende står och väntar i tamburen. Föräldrar har gått samman i en rörelse som heter Blöjfri. De pekar på att i Indien, Kina, Afrika och stora delar av Ryssland klarar sig barn över ett och ett halvt år utan blöjor. De utvecklas och mognar dessutom snabbare, något som forskare på Karolinska bekräftar.

Skit i blöjan, lyder parollen. Hur ska det gå för Pampers?

På barnavårdscentralerna och bland reformpedagoger anser man att kravet på blöjfrihet förs fram av reaktionärer. Barn måste få utvecklas i sin egen takt, säger en reformpedagog.

Skolministern uppges dock välkomna diskussionen och pekar på att blöjor ända upp i gymnasiet innebär vissa fördelar eftersom allt spring på toan under lektionstid därmed skulle upphöra.

   Onsdag. RÖSTA JA

I Stockholm avser den rödgröna majoriteten att införa trängselskatt och nu pågår diskussioner om vad det ska stå på valsedlarna.

Enligt en källa med insyn i förhandlingarna har den mest engagerade falangen i miljöpartiet gjort ett utkast:

Rösta ja, om du vill ha renare luft. Annars kommer du att kvävas. Långsamt. Det blir sotsvarta moln som letar sig in i dina och barnens lungor. Dina ögon kommer att tränga ur sina hålor, du får eksem och ser snart ut som en flådd kyckling.

Ozonhålet öppnar sig över huvudstaden och haven svämmar över.

Vill du att haven ska svämma över?

I så fall kommer Hammarby sjöstad att dränkas och alla stadsjeeparna med kängurugaller flyta ut i Östersjön.

Alla som röstar ja till trängselskatt föreslås också få en självlysande klubba som present till barnen. Klubban är en minibyst, formgiven av en spansk designer, och föreställer Annika Billström.

Vi vill ju att informationen på valsedeln ska bli så saklig som möjligt, säger en miljöpartist.

Men Annika Billström uppges tveka eftersom den föreslagna klubban kan innebära en fara för barnens tandhälsa.

   Söndag. MUTA OCH KÖR

Polisen gör en förundersökning om H&M har gjort sig skyldig till mutbrott när man bjöd modejournalister på resa till New York, lyxhotell och modevisning i Central Park för att presentera vinterns kollektion.

Otroligt provocerande! Det är nästan så man tror att journalisternas omdöme ifrågasätts.

Som denna söndag 8 oktober. Dagens Nyheter publicerar i sin motorbilaga ett reportage där fjorton Harley-Davidson kör omkring i Spanien under överinseende av HD:s Europachef med åtföljande middag på ett slott.

Mäktig motorsång i katalanska berg, står det. Och så beröm över HD. Massor av beröm.

Visserligen är HD, eller haschmoppen som den kallas, sen gammalt känd för att ha springgaffel och koniska lager som möjligen var moderna under dackefejden och visserligen är HD-bromsarna usla, ofta med bara en skiva. Men varför bromsa?

Ja, varför ifrågasätta den fria pressens oväld? Skulle aldrig falla mig in att göra ett mutknäck. I vilket fall inte om det bara är spanskt lantvin till slottsmiddagen.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet