Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Anna Westberg död

Anna Westberg blev 59 år.   Anna Westberg blev 59 år. Foto: ULLA MONTAN

    Anna Westberg är död.

Hon avled i tisdags i sitt hem i Tällberg, bara 59 år gammal. Hjärnblödning, förmodligen. De senaste åren förmörkades hennes liv av bröstcancer.

Tidigare om åren arbetade hon för oss här på kulturredaktionen. Under de svåra tiderna i slutet av nittonhundraåttiosex, då i stort sett hela kulturredaktionen avgått i protest, och det inte ansågs fint att skriva för oss därför att vi, de nya redaktörerna, Håkan Jaensson och undertecknad, hade rekryterats från nyhetsredaktionen kom Anna upp med en artikel. En lysande analys kring vad som hänt i Frankrike mellan ödesåren -68 och -86.

Hon bodde i Frankrike då. I Paris i en liten lägenhet på rue Cardinal Lemoine, och senare ute på landsbygden. Åren i Frankrike resulterade senare i en skärpt och självutlämnande bok, Vargtagen, som kom 1993.

nnTidigare hade hon skrivit några oförglömliga romaner. Jag tänker på den nu bortglömda, men friska och mycket roliga, debutromanen Paradisets döttrar. Och jag tänker på de stora romanerna Walters hus och Maria moder.

 

   Hennes språk är bildrikt, flytande och precist, står det i handböckerna.

Det är sant. Hon skrev jävligt bra, Anna. Jag tror att hennes koncentrerade litterära språk var ett sätt att hålla ordning på kaoset. Både världens kaos och hennes eget.

Anders Paulrud
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet