Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Han gör yttrandefriheten en björntjänst

    Landshövding Björn Eriksson har tittat ut från residenset och sett antifascistiska demonstranter angripa en nazistisk demonstration: "... cyklar kastas, människor hindras och skräms på sin shoppingtur, polisen attackeras." (Dagens Nyheter 3 november.)

Antifascisterna är därför "ett lika stort hot mot demokratin som nazismen själva" och demonstrationer bör hädanefter förläggas utanför stadskärnorna och/eller när butikerna har stängt, tycker han. Tonen är hatisk och föraktfull. Antifascisterna kallas "slödder" och "en hord".

Det är så okunniga påståenden att jag misstänker att de mest stammar ur Erikssons vilja att bli populär.

För det första bortser han från att de nazistiska demonstrationerna föregår motdemonstrationerna. På så vis förskjuter han skulden från nazister till antifascister.

För det andra är det skamligt att jämställa oprovocerad misshandel av invandrare och homosexuella med kamp mot organiserade nazister.

    Enligt Säkerhetspolisen begick personer med koppling till Vit makt-miljön 1 529 hatbrott under 2003, varav 165 fall av misshandel. Deras måltavlor är främst invandrare, homosexuella och vänsteraktivister.

Antifascisterna däremot ger sig bara på nazister (39 fall av 64) och poliser som skyddar nazisternas demonstrationer (resten), aldrig allmänheten.

Det är en viktig skillnad. Medan nazisterna utgör ett ständigt närvarande hot mot breda befolkningsgrupper, så svarar antifascisterna med att angripa nazisterna.

Om deras aktioner också hotar demokratin så är det indirekt, genom att de ger debattbränsle åt personer som Björn Eriksson, som till centrumkommersens fromma vill inskränka demonstrationsrätten.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet