Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Känn dig blåst, Mozart

    Konstnärligt aktiva frilansare blev bokföringsskyldiga för snart trettio år sen. Vi förädlades till ­näringsidkare och det var förstås rätt ovant och ibland krisigt. Jag minns Anderz Harning förbanna makterna.

Hur skulle Wolfgang Amadeus Mozart ha överlevt som småföretagare? Tänka sig honom försöka hålla reda på vartenda kvitto medan han skriver på Trollflöjten. För att bli Mozart måste man greja det för annars kan man råka ut för näringsförbud.

Och då får man inte vara ­Mozart längre.

Men det har i alla fall funnits ett kryphål. Om Mozart tjänar mindre än 800 000 kronor om året slipper han göra det som alla stora företag måste, det vill säga upprätta ett bokslut. Man ­ville underlätta för honom.

Det är slut med det nu.

I ett PM från Justitiedepartementet (Ju 2004/10672/L1) ­föreslås att även fattiga näringsidkare – vilket innefattar såväl Mozart som författare, målare, illustratörer och småskuttar i den konstnärliga branschen – måste följa upp sin årliga deklaration med ett bokslut. Kanske inte lika omfattande som Sony Ericssons men i princip detsamma.

Det handlar om principer.

PM:et heter Förenklade redovisningsregler m m och innebär en landvinning inom nyspråket. Från Orwell och Bush vet vi att krig är fred och att alla djur är jämlika men några är mer jämlika än andra.

 

    Från och med nu betyder alltså ”förenklad” att det blir mera krångel. Och dyrare. Förut kunde Mozart få hjälp av Konstanze att hålla reda på sina kvitton. Men nu måste han anlita en bokföringsfirma.

Hur mycket kostar en bokföringsfirma? Han kommer inte att greja det. Särskilt inte sen han fått sparken av ärkebiskopen och måste frilansa.

Jag trodde länge att statsförvaltningen bara var ute efter att klämma folk på mer pengar för att få råd med ministrarnas fallskärmar. Som det blivit i skärgården där småfolk måste gå från gård och grund och lämna plats åt godsägare i Persson-klassen.

Men det är inte sant. Pengar är inte allt. Staten är avundsjuk också. Byråkratin står inte ut med Mozart.

Man kan se honom slita med Enleveringen ur seraljen. Stålarna är slut, Konstanze är förtvivlad, Salieri viskar i maktens öron och nånstans vaknar en byråkrat och ser det gyllene tillfället att knäcka Mozart. Blir man inte berömd genom att vara Mozart kan man alltid bli det genom att knäcka honom.

Hur länge har man inte retat sig på hans resor till Salzburg och München. Är det nån som tror att det var arbetsresor, avdragsgilla, sjutton kronor milen med häst och vagn.

Den där jävla Mozart gör vad som faller honom in. Han åkte inte till Salzburg för att jobba utan för att käka Mozartkugeln. Han hoppar omkring och har kul på arbetstid. Och hela tiden har han slunkit ur nätet med att visa upp det ena operapartituret efter det andra.

Men nu tar vi honom. Nu är det hög tid för bokslut. Sen kan Mozart hålla sig för skratt.

 

PS: Konstnärsorganisationen Klys kräver i sitt remissvar att de gamla reglerna ska få gälla och att regeringen ska ta hänsyn till kulturarbetarnas villkor.

Doktor Gormander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet