Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Jag håller med!

   I förra veckan angrep Jan Arnald, mer känd som Arne Dahl, den Svenska Deckarakademin under rubriken De mördar deckarna!. I TV 2 försvarade sedan Lilian Fredriksson akademin med att den minsann givit pris till sådana som Henning Mankell – som om nu det skulle vara så originellt och djärvt. Samma försvar har akademins preses Ulf Örnkloo i Aftonbladet och han använder därtill patentgreppet att anklaga Arnald för att tala i egen sak: "Huvudinvändningen ... tycks vara att Jan Arnald ... inte är bland de fem nominerade till Deckarakademins pris ...".

Så är det alltid. Har någon synpunkter på akademin beror det på att han/hon inte fått vara med eller inte prisbelönats. Undertecknad är med i akademin och har rikligen belönats, vunnit två gånger och nominerats många, senast för en deckare härom– året. Jag talar alltså ej i egen sak när jag helt håller med Jan Arnald och jag har faktiskt uttryckt i stort sett samma sak i Skånska Dagbladet den 16 augusti i år. I mitt fall har man två gånger försökt slänga ut mig för att jag inte har samma förlegade smak som akademin – senast talade man om att stifta en Lex Bolinder för att kunna utesluta den oppositionelle.

nnSvenska deckare styrs av en liten klick äldre herrar i Deckarakademin och Jury. Tidigare hade Ulf Örnkloo därtill programmet Deadline – då var rundgången total. Enda motvikt utgörs av Dast, utgiven av Kjell E Genberg. Givetvis har Genberg inte fått vara med i akademin under alla år – men nu är han föreslagen. Tio–tjugo år för sent! Med är heller inte vår kanske främste deckarkritiker Bengt "Deckarhyllan" Eriksson som i Dast sagt: "Det blir en liten klubb ... Ta Deckarspalten i Sydsvenskan eller tag Jury ... alltid samma människor."

För min del tycker jag akademin ska förnyas. Alla som varit med mer än tio år borde som jag gå över till att bli hedersledamöter – utan makt men med möjlighet att dela med sig av sin erfarenhet. Välj in aktiva författare i stället för sådana som lagt av och unga kritiker i stället för gubbar. Själv har jag till exempel föreslagit Skånskans pigga kritiker Gunilla Wedding som kan deckaren på sina fem fingrar och inte är inne i akademimaktens skumma korridorer!

Jean Bolinder
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet