Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Svar direkt från Arnald

   Även om jag naturligtvis har fått en del reaktioner av typen "han är bara bitter", som ju inte går att bemöta, måste reaktionerna på mina artiklar om Svenska Deckarakademin och vakthållningen av den svenska deckarens renhet betraktas som översvallande. Men det gör mig lite sorgsen att väldigt få i den formliga kader av författare som delar mina åsikter låter sin röst höras i offentligheten. Så stor är tyvärr prisutdelarens makt, och det är inget konstigt med det, egentligen – den som talar riskerar sina försäljningssiffror. Men lite mindre feghet hade varit på sin plats. Tack, Jean Bolinder, undantaget.

Kort om "bitterheten", bara. Man har nog missuppfattat ordet.

Bitterhet skapas när en människa håller käften och låter sig ätas upp inifrån av frustration. Faktum är att det är en av de vanligaste dia–gnoserna i den samlade författarkårens sjukjournal. Men det är väl ändå inte det mina inlägg andas? Jag är en av de minst bittra författare jag vet, och jag hyser en oerhörd tillförsikt för mina verk och deras framtid. Dessutom för den svenska kriminalromanens framtid, inklusive flera av årets nominerade.

   Det är bara en sak jag ångrar: att jag drog in Kjell Eriksson. Det borde jag inte ha gjort. Men det är nog inte bara jag som har häpnat över att Eriksson alltid nomineras. Det är det ingen annan som blir.

Alltså finns Deckar–akademins dominerande smak att finna i hans författarskap. Därför använde jag det som exempel – det var så nära jag kom de i all evighet dolda premisserna för nomineringsgruppens snäva smak.

Om jag hade använt Kjell Eriksson som slagträ hade det verkligen varit visset, som Eriksson säger. Jag tycker inte att jag gör det, och om Kjell har uppfattat det på det viset ber jag honom omedelbart om ursäkt. Både han och hans böcker är genuint sympatiska, och jag är oerhört glad över att han finns. Jag tycker dock att han missförstår mig. Det jag pratar om har med genrens förnyelse att göra, inte med geografi.

Bengt Erikssons inlägg visar för övrigt att det jag har sagt också gäller den översatta litteraturen. Att Deckarakademin totalt förbigår en författare som Dennis Lehane är lika groteskt som att James Ellroy aldrig kom i fråga. Så fort ett drabbande djup närmar sig hukar Svenska Deckarakademin i sin skyddade verkstad, uppförd av säkra kort.

Jan Arnald (Arne Dahl)
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet