Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Läckert, smart och roligt

Recension av Ellen Lamms "De onda barnen".

Daniela Svensson.   Daniela Svensson. Foto: KLARA GRANBERG

   I Kägelbanans svartvita interiör räcker det med ett stilla knackande på dörren. Så är friden i den borgerliga familjen blott en saga. Tyst stiger Emelie Jonssons lilla brunklädda varelse in och raserar utan större ansträngning familjens hårt tillkämpade rutiner. Hon sätter i sig alla syltmackorna på tebordet, snor krocketklotet och tratten till vevgrammofonen. Inte ens Martin Hasselgrens lille pojke reagerar fast han får bädda åt sig under matsalsbordet när inkräktaren har tagit över sängen.

Den tvivelaktiga gästen är en av "sju ruskiga tablåer" efter den amerikanska kultförfattaren och illustratören Edward Gorey. Teater hemma hos med regissören Ellen Lamm i spetsen introducerar hans absurda universum på svenska. Är han inte bekant så grip chansen nu! Sven Hugo Perssons träffsäkra översättning, Martin Stensös rytmiska ljudbild och Astrid Stenbergs poetiska scenografi är grundstenar i en läcker, smart och rolig föreställning.

Det börjar med liemannen Daniela Svenssons litania över döda barn till ackompanjemang av dansande gravstenar.

    Filip Alexandersons pojke som tror på Gud är ett under av skenhelig slughet. Och nog bör ett barn ligga steget före här. Se bara hur det går för Jättebabyn!

Slutberätttelsen Den egendomliga soffan handlar lite överraskande om den engelska aristokrations sexuella parningslekar. Männen är "mycket välutrustade", samlagen ren luftakrobatik och alla deltar med en självklarhet som saknar varje tillstymmelse till känsla. Det är fruktansvärt roligt, men även oroande. Emelie Jonssons nollställda överklassflicka ställer glatt uppp ändå, tills brutaliteten hinner ifatt henne.

Den svarta pedagogiken skördar ännu ett offer.

Det kunde inte göras bättre.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet