Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bara den vanliga medborgaren slipper se, så...

Louise Eek.   Louise Eek. Foto: KRISTER HANSSON

    Debatten om prostitution vill sig inte riktigt: stötvis förekommer skräckscenarier om konsekvensen av att arbetsmarknadsmässigt se arbete i sexindustrin som vilka arbeten som helst - vägra prostituera dig och du blir av med a-kassan! - eller uttalanden som i praktiken försvarar en domares rätt till köpt utlösning. Lika normal som heterosexualiteten tycks vara, lika grundläggande är acceptansen för en lite lagom dos sexindustri.

nnProstitutionen försvann inte med torsklagen, den gömde sig bara. Så länge den vanliga medborgaren slipper se är det bra.

Louise Eek, vars debut Spelat liv handlade om vägen in, livet i och vägen ur prostitution, har med Att köpa eller köpas. Frihet och makt i sexindustrin skrivit en uppföljare. Här finns en analytisk (och med de prostituerade solidarisk) blick riktad både mot branschen inifrån och uppåt och utåt i världen. Torskens frihet betonas: han kan gå i och ur prostitutionen, han stigmatiseras inte - samtidigt som kvinnornas svårigheter är stora att någonsin gå vidare, bli något annat.

 

    Bokens bästa avsnitt är när Eek jämför lagstiftning och konsekvenser både inom EU och med Australien (där all prostitution är legal och har status av yrke). I Australien finns ingen debatt kring frågan, och både barnprostitution och trafficking ökar. Framför allt normaliseras våldet. I EU visar undersökningar att var fjärde prostituerad mår mycket dåligt (siffran för alla yrken är 5 procent) och att självmordsfrekvensen är hög. Att klassa prostitution som yrke, som i Holland, betyder att problemet blir individuellt, menar Eek. Gillar man det inte är det bara att sluta. Det kommer nya - som nästan alla har det gemensamt att de genomlevt olika trauman i barndomen.

 

    Dessutom är det inte bara att sluta. Louise Eek tar sig själv som exempel på hur "före detta prostituerad" är ett epitet som klibbar sig fast, omöjligt att undkomma och med en innebörd som inte kan förenas med något som helst förnuftigt och normalt. Så länge det är så lär debatten inte gå vidare.

Ulrika Stahre

Debatt

Louise Eek

ATT KÖPA ELLER KÖPAS. FRIHET OCH MAKT I SEXINDUSTRIN

Atlas

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet