ÅSIKT

Rwanda ger hopp

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Klockan 10.00 i morgon hålls ett av höstens mest intressanta möten i Stockholm. Rwandas utrikesminister Charles Murigande kommer till Rågsveds Folkets hus för att berätta om försoningsarbetet efter det fruktansvärda folkmordet i landet.

För tio år sedan, 1994, försökte majoritetsbefolkningen hutu utrota minoriteten tutsi. De lyckades nästan; under 100 dagar mördades cirka en miljon rwandier. Under tiden stod världen och tittade på; FN drog tillbaka sina "fredstrupper", media reagerade inte och slakten fick fortsätta fram till dess att en gerillaarmé lyckades sätta stopp för den.

nnEfter det har den rwandiska regeringen inlett ett försoningsarbete för att kunna få sina medborgare att leva sida vid sida igen. Det är ingen lätt uppgift; hur ska de överlevande och de som återvänt från exil någonsin kunna lita på sina grannar igen?

Men Rwanda har kommit en bit på väg och är ett av de hoppingivande exemplen i Afrika. Närliggande Sudan har till och med skickat en delegation till Rwanda för att försöka lära sig lite om försoningsprocesser.

Utrikesminister Murigande gör ett blixtbesök i Sverige och han kommer upp till Stockholm just för mötet. Hans andra skäl att komma till Sverige är att hämta ett pris i Göteborg. Priset tilldelas Rwanda för att de producerar så bra kaffe.

Gunnar Wesslén

ARTIKELN HANDLAR OM