ÅSIKT

Gräla om skönhet!

MAGNUS WILLIAM- OLSSON om en vinterpresent att unna sig

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Umberto Eco, ständig Nobelpriskandidat, ger ut ett praktverk om skönhet. Teckning: TULLIO PERICOLI

Åtminstone nån gång om dan stannar de flesta av oss upp och tycker nåt är vackert. "Snygg tröja!" "Vilken utsikt!" "Vackert ljus i den där filmen." Men vad menar vi egentligen?

Enligt Umberto Eco, vars praktverk Om skönhet just utkommit på svenska, skiljer sig känslan för skönhet från begäret i det att vi inte nödvändigtvis vill ha de föremål vi finner vackra. Det sköna förblir skönt även om vi inte begär det. Det är en tänkvärd definition fastän den tenderar att premiera de så kallat högre sinnena (synen och hörseln) framför de lägre (smaken, lukten, känseln). Som om en maträtts skönhet inte skulle öka av att vara läcker och den älskades läppar inte skulle bli vackrare av att vi lutar oss framåt och kysser dem. Men Eco hävdar också, förnuftigt nog, att skönhet är en egenskap bunden vid det subjektiva. Det vissa individer och epoker finner vackert, menar andra är fult. Det sköna är relativt, även om förmågan att förnimma skönhet - möjligen - är evig.

Boken Om skönhet är inte så mycket en avhandling som ett verktyg för den som vill studera skönheten, som idé och som historia, men också i ljuset av den personliga smaken. Särskilt väl lämpar den sig för gemensamma läsäventyr. Ägna gärna en middag med vänner åt att jämföra, gräla och komma överens om skönheten i bokens överflöd av färgbilder, filosofiska citat, beskrivningar och djärva tolkningar. Om skönhet är helt enkelt - och som sig bör - en överrik bok. Dess utformning är i sig så vacker att det perfekta exemplets särskilda obehag så småningom infinner sig. Som om det sköna aldrig är nog och likväl alltid mer än nog.

Översättaren Barbro Andersson har haft ett styvt jobb. Boken består till stora delar av citat ur källor som spänner över tusentals år. Oftast har hon sökt upp befintliga svenska översättningar. Men ibland har hon istället valt att översätta över italienskan, vilket förstås blir mycket sämre. Inför ett så grannlaga arbete borde hon ha fått bättre hjälp av sin förlagsredaktör.

Men skönhetsfläckar är, det lär oss boken, ägnade att framhäva det de solkar. Vare sig man söker idéhistorisk lärdom, tankeelegans eller helt enkelt en riktigt snygg presentbok är Om skönhet höstens hit. Den är en sån som förväntar sig att man vänder sig om och visslar efter den. Det gör man gärna. Ah, che bello!

Brombergs

Essä

Magnus William-Olsson