Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Färgat med ömhet

Ekdahl.   Ekdahl. Foto: ULLA MONTAN

   Vad är det som skall utföras är Lina Ekdahls fjärde diktsamling sedan debuten 1994 med Fram på dagen. Hennes övriga böcker är Människan pratar (1997), samlingsvolymen 59 dikter (1999) och Nuförtiden (2002). 2002 gav hon också ut en skiva med musikern Martin McFaul.

Titeln till denna bok är ju en fråga, väldigt ordentligt, nästan prudentligt ställd. Jag tänker på ordet "skall". Det är en ordentlighet som gestaltar en ängslan hos den som frågar och den ängslan kommer ur känslan av att vara främmande och dikterna är monologer levererade ur denna rädsla och främlingskap. Främlingskapet handlar om den vanliga vardagen med duvor i parkerna, eller någon som frågar sig om man har vad som behövs för detta något som skall utföras, skottkärra, lakan, vatten, mat, täcken, ljus, tändstickor och ett rent hjärta och ett "hus fritt från egennytta". Lina Ekdahl skapar röster som i en stillsam melankoli och ibland förtvivlan försöker reda sig i en motspänstig och ibland absurd värld, en spegelbild av den vi har utanför boken.

Dikterna är återhållsamma, sparsmakade i sina uttryck, vilket också gör att den stillsamma humorn i Lina Ekdahls poesi kommer till sin rätt.

nnJag läser alltid Lina Ekdahl med förväntan, man kan våga säga att hon numera ingår i en tradition som man kan räkna från Kristina Lugn, med det lätt skruvade sättet att låta vardagsobjekt bilda de fragment vilka bygger den stora metaforen om livet. Lina Ekdahl äger inte samma häftighet eller samma auktoritet, men hon är sin egen och på ett gripande sätt, som i dikten om bofinken som "ropar så/ ropar på sina barn/att de längtar efter varandra", färgar hon samlingen med ömhet.

Arne Johnsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet