Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Med patos på livets sida

Bruce Sterling.   Bruce Sterling. Foto: MORTEN JUHL

   Har naturen gränser? Finns det regler i världsalltet? Ingår smältande poler och muterade virus i Guds ursprungliga plan, men inte kondomer, sodomi och genmanipulering?

I Bruce Sterlings framtidsvision Schismatrix från 1985, som nu finns på svenska har större delen av mänskligheten både övergett jorden och överskridit sin "naturlighet". Men ju längre jag vistas i detta myller av intelligenta gasbollar, algfarmare, Spektralintelligenser, Zen-serotonister, Blodbadare och Investerarreptiler, desto mer storslaget verkar faktiskt världsalltet. I de "posthumana" mänskliga statsstater som här kretsar kring månen och Jupiter är teknologin avancerad men skitig och pastellfärgade kackerlackor slickar svetten av stinkande rymdfarare. Men isiga asteroider blommar inuti. Hela hav anläggs på Mars. Och huvudpersonen Lindsay dör inte på slutet utan tar ett prigoginskt språng till en okänd femte existens.

    Bruce Sterling var en av frontfigurerna för cyberpunken och är numera förutom författare och journalist (han bloggar på Wired) en engagerad debattör i frågor som nätets öppenhet och klimatets förändring. Schismatrix är efter tjugo år fortfarande en roman före sin tid, häpnadsväckande uppfinningsrik. Trots de ironiska förvecklingarna har den ett slags patos som ändå står på livets sida.

Pia Bergström
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet