Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

MED VANSINNET HACK I HÄL

Robert Ståhl.   Robert Ståhl. Foto: JOHAN RESELE

    En kväll tittar jag på Alfred Hitchcocks Psycho. Långsamma, svartvita och liksom singulära scener. Den klassiska scenen, den i vilken hjältinnan Marion Crane mördas i duschen på Norman Bates ödsliga motell, ska ha filmats i 70 olika kameravinklar. Ett utdraget och prismatiskt mord, således.

Robert Ståhls nya diktsamling, Soft fysik, bygger kusligt mycket på Psycho. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, utan konstaterar mest att ju längre in i Soft fysik läsaren förs, desto mera Psycho. Med rader tunna som scenanvisningar. Till och med scenen där Hitchcock själv står utanför en kontorsbyggnad finns angiven:

Utanför, på trottoaren, står en äldre man i ljus, vidbrättad hatt / och mörk kostym. Elisabeth passerar honom i vimlet och / skyndar in genom kontorets glasdörr. Därinne blir hon stilla.

I Soft fysik heter hjältinnan inte Marion, utan Elisabeth. Och hennes älskare inte Sam utan Roger. Och just genom en soft fysik, blandas geografier, tider, biografier. Så att texten rör sig mellan USA och Sverige, 60-tal och samtid, och så att karaktärernas historier imploderar i en enda sorglig och vansinnig anamnes. Karaktärernas uppluckrade hud.

    I någon mening rör sig Ståhl, som utopiförfattare, mellan eutopia (den goda platsen) och outopia (ett ingenstans). Samtidigt är jag osäker på om Soft fysik ska läsas som utopilitteratur, eftersom utopin som sådan förutsätter en lineär berättelse/en stor berättelse/ett utvecklingsförlopp. Kanske kan Soft fysik hellre läsas som artikulerande ett annat presens: utvidgat, ruckat. En annorstädes härvaro, en härvarande bortavaro. Djupt känd fiktiv materialitet. Varför? För att diktsamlingens berättelse skevar, fördubblas, växer ut mot en (pervers) filmförlaga som den perverterar.

nnJag kan verkligen sympatisera med Ståhls berättande, eftersom det gestaltar, med vansinnet hack i häl, att verkligheten är svår att artikulera. Svår att förstå. Det artikulerar frågan: hur skrivbar är världen? Hur förståelig texten? En fråga som i Soft fysik besvaras med: "DEN SOM UPPFATTAR DETTA/MÅSTE VARA SNUDD PÅ KO". Så är kor också intelligenta och idisslande djur. Så kunde vi kanske slå oss ner/upp/isär/samman och, för att citera Eva-Stina Byggmästar: "bo under ko".

Hanna Hallgren

Lyrik

Robert Ståhl

SOFT FYSIK

Bokförlaget Lejd

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet