ÅSIKT

Lexikon för halvslöa

DOKTOR GORMANDER förklarar några aktuella begrepp för dig som är politiskt intresserad utan att veta om det

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: WWW.PINGU.CH
Pingu finns.

Kapitalism, ett system där man sprutar in vatten i kycklingfiléer för att sänka priset och därmed bli konkurrenskraftig.

Socialism, tanken att alla människor ska ha rätt till kycklingfiléer. Dock inte genast utan i framtiden.

Demokratisk

socialism, så kallad socialdemokrati, förordar allas rätt till kycklingfiléer sedan Skandias och Fortums direktörer samt Björn Rosengren ätit sig mätta.

Kommunism, lära som i likhet med kristendomen predikar att man ska dela kycklingfiléerna lika men att det styrande partiet under ett övergångsstadium ska ha förtur till filéerna. Gudrun Schyman var inte kommunist medan Lars Ohly sagt sig vara det, dock med reservationen att Josef Stalin var överdrivet ambitiös.

Anarkism, en rörelse som i vissa fall förordar attentat för att stärka statens repression och därmed blotta dess rätta karaktär för att allmänheten ska angripa de styrande med de kycklingklubbor som lämnats kvar när designåret är över.

Humanism, lära vars främsta mål inte är kycklingfiléer utan kärlek och omtanke. Regeringen anser därför att det är överdrivet av Migrationsverkets personal att fira avvisningar med tårta och champagne och förordar i framtiden bakelser och vin utan bubblor.

Feminism, föreställning som hävdar att kvinnor alls icke är att betrakta som kycklingfiléer utan som människor. Ansvarsfulla bedömare har länge hävdat att feminismen är en extrem förlöpning av frustrerade kvinnor som misslyckats med husliga bestyr. Dock har numera flertalet politiska partier efter moget övervägande ("if you can´t beat them, join them") vågat ta steget att förklara kvinnor som varande människoliknande varelser och anslutit sig till en feminism light.

Liberalism, en politisk form av chicken race. Man kan indela liberalismen i ny och gammal liberalism. Den gamla liberalismen förordar allas frihet att sova under broarna under övervakning av polis och militär medan nya liberaler tycker att amerikanarna kan sköta den militära delen.

Potatisgrisism, en tyvärr alltför vanlig form av misstroende nu senast torgförd av justitiekanslern, Göran Lambertz. Polisförbundet anser sig därmed ha fått rollen som hackkyckling. Detta misstroende, potatisgrisismen, har uppstått sedan personer i akt och mening att misskreditera en oförvitlig poliskår vid besök på polisstationer kastat sig mot väggarna och även medelst akrobatiska språng lyckats hoppa upp mot taket och därmed åsamkat sig själva skador.

Pinguism. Jesus har aldrig funnits. Däremot finns övertygande bevis för Pingus existens.

Doktor Gormander