ÅSIKT

Rätt flippat - och så två små pärlor

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Fastän den argentinske författaren Julio Cortázar har skrivit den kanske mest inflytelserika latinamerikanska romanen, Hoppa hage, ett vidlyftigt läsäventyr som revolutionerade läsandets kronologi, så är han mest känd för de korta berättelserna. De roliga, underfundiga novellerna. De korta essäerna. Dikter. Titlar som Slut på leken, Kronoper & famer, Den andra himlen. Bland andra.

nnNu kompletteras bilden av Cortázar med ytterligare en prosabok, Den där Lucas. Det är en rätt flippad bok som låter oss följa den unge Lucas liv och tankar; kampen mot den månghövdade hydran, en harpvirtuos med tjugosex fingrar, en katt som är en telefon. Och så ett mästerligt stycke, Nyheter i de allmänna kommunikationerna, en satir om metron i Paris och vad som händer när en av tunnelbanevagnarna förvandlas till restaurangvagn på initiativ av lyxkrogen Maxim"s.

■ ■Och så en liten pärla till, Snipp snapp snut, sex gick redan ut, som handlar om döden och vad som händer när de stora trollkarlarna, ungdomens shamaner, ger sig av. Först Cocteau. Sedan Armstrong, Picasso, Stravinsky och Ellington. Så slutligen Chaplin.

Därefter lämnar berättaren sin egen sjuksäng. Frisk, men för sjätte gången mindre levande.

Prosa

Anders Paulrud